Bigos z młodej kapusty – różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z białej kapusty, aczkolwiek w sezonie uwielbiam go przyrządzać. Bigos z młodej kapusty jest delikatniejszy w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Przyrządza się go bardzo szybko i spokojnie można go serwować nie tylko jako kolację, ale także jako obiad.
Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty. Jako, że mój Mąż uwielbia mięsko, to nie mogło tu zabraknąć dość sporej ilości kiełbasy i wędzonego boczku. Świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, a w wersji obiadowej super komponuje się z ziemniakami z wody.
Bigos z młodej kapusty – Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g
- ok. 200 g boczku wędzonego
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie, jeśli boczek był mało tłusty i wytopiło się z niego mało tłuszczu)
- 1 duża cebula – ok. 190 g
- ok. 280 g kiełbasy podwawelskiej lub wiejskiej
- 1 duża młoda marchewka – ok. 100 g
- 1,5 szklanki wody (lub bulionu warzywnego bądź mięsnego) – ok. 375 ml
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka mąki pszennej + 2 łyżki oleju rzepakowego do zasmażki
Przepis na bigos z młodej kapusty:
- Kapustę umyć, osuszyć, a następnie pokroić na 4 części i poszatkować na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Kiełbasę obrać ze skóry (wedle potrzeby), a następnie pokroić w półksiężyce.
- Boczek obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
- Marchewkę umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Patelnię rozgrzać, na jej suchą powierzchnię (bez tłuszczu) wrzucić pokrojony boczek i smażyć do czasu aż wytopi się z niego tłuszcz (przez ok. 6-8 minut na bardzo małym ogniu). Jeśli tłuszczu wytopi się mało, to opcjonalnie dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dorzucić kiełbasę oraz potartą marchewkę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
- Do dość sporego garnka wrzucić kapustę, dorzucić zawartość patelni (podsmażony boczek, cebulkę, kiełbasę i marchewkę). Na patelnię wlać gorącą wodę (lub bulion), wymieszać i przelać do garnka z kapustą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, cukier, słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie 3 razy zamieszać.
- Następnie dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i gotować jeszcze przez 3 minuty.
- W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić łyżkę mąki i cały czas mieszać, by powstała jednolita zasmażka o lekko brązowym zabarwieniu. Następnie dolać do niej ok. 10 łyżek wywaru z kapusty, wymieszać i dodać do garnka z bigosem. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować.
- Gotowy bigos z młodej kapusty podawać ze świeżym pieczywem lub jako danie obiadowe z ziemniakami z wody. Smacznego!


TO BYL MOJ PIERSZY BIGOS :)
Bigos zrobilem pierwszy raz z tego przepisu , ja taz lubie duzo miesa i miesnych dodatkow :)
wyszedl przepyszny moje dzieciaki zjadly go w calosci ja musialem pocieszyc sie resztkami :) .
p/s dlugosc gotowania w poszczegulnych etapach zalezala od rodzaju skladnikow.
DZIEKI ZA SUPER SMACZY PRZEPIS . I ZNOWU TATA BYL LEPSZY W KUCHNI OD MAMY :)
POZDROWIENIA MICHAL
Ja zamroziłem, po 2 tygodniach do garnka troszkę wody i zagotowałem na gazie. Niczym się nie różnił od świeżo zrobionego. Z wekowaniem zbyt dużo roboty, a i nie ma pewności, że się nie otworzy.
Ale problem. Sloiki, nakrętka, piekarnik 130 stopni. Słoik pół litrowy 20 minut, litrowy pół godziny, wystygną do piwnicy
Właśnie zrobiłam bigos:)
Rewelacyjny smak ,napewno zrobię go ponownie .
Po pierwsze poczytaj sprawdź i doradzaj .. wprowadzasz w blad .. po pierwsze zawsze żywność pasteryzujemy 3 x a dla czego proszę sobie poczytać !!
Jak długo wekować sloiki na gazie?
Czy trzeba przechowywać w lodówce czy można w piwnicy na półce?
Jak długo można przechowywać ten bigos?
Jak długo sloiki wekować na gazie?
Czy potem trzeba przechowywać w lodówce czy można w piwnicy na półce?
I jak długo można je przechowywać?
Robimy to trzy krotnie poczytać pasteryzacja metody
Jest pyszny ale dodałam troszkę dżemu z mirabelek
Witam powiedżcie mi proszę ile mam dać wody do garnka z kapustą
Czy próbował ktoś zamrozić ten bigosik?nie traci ma smaku?
Nic nie traci ze swojego smaku.
Czy można go zamrozić?.
Ja zamroziłem, po 2 tygodniach do garnka troszkę wody i zagotowałem na gazie. Niczym się nie różnił od świeżo zrobionego. Z wekowaniem zbyt dużo roboty, a i nie ma pewności, że się nie otworzy.
Robiłem w zeszłym roku z tego przepisu. Potem zawekowałem w piekarniku i do tej pory mam 2 słoiki. Okazał się hitem.
Jak pan zawekował w piekarniku?
normalnie w grubych rękawiczkach ..:)
Najlepszy Pychotka
Właśnie robię poraz drugi, z podwójnej ilosci żeby zawekować na później polecam, jest przepyszny!!!
Właśnie go zrobiłam. Pyszny. Tylko nie miałam przecieru, dałam keczup i tak wyszedł super. Już innego bigosu z młodej kapusty nie będę robiła. Ten przepis jest idealny. Pozdrawiam.
Właśnie go robię znowu. Jest super. Tylko dodałam trochę więcej wszystkiego, żebym chociaż przez 2 dni z mężem się nim delektowała. Polecam. Bo jeszcze chwila i nie będzie młodej kapusty, dopiero na drugi rok. Pozdrawiam i życzę smacznego.
Cieszę się bardzo, że tak Państwu smakuje! :)
Właśnie go zrobiłam kolejny raz. Pyszny. Dziękuję za super przepis.
Może być z późniejszej kapusty również czy tylko młoda?
Gorący można wlać do słoika zakręcić do góry wieczkiem na ręcznik i też się zawekuje
Mniam…..poprostu już ślinka cieknie na ten bigosu…dziś zrobię według Pani przepisu…fajny przepis