Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty – różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z białej kapusty, aczkolwiek w sezonie uwielbiam go przyrządzać. Bigos z młodej kapusty jest delikatniejszy w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Przyrządza się go bardzo szybko i spokojnie można go serwować nie tylko jako kolację, ale także jako obiad.



Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty. Jako, że mój Mąż uwielbia mięsko, to nie mogło tu zabraknąć dość sporej ilości kiełbasy i wędzonego boczku. Świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, a w wersji obiadowej super komponuje się z ziemniakami z wody.

bigos z kapusty młodej


Bigos z młodej kapusty – Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie, jeśli boczek był mało tłusty i wytopiło się z niego mało tłuszczu)
  • 1 duża cebula – ok. 190 g
  • ok. 280 g kiełbasy podwawelskiej lub wiejskiej
  • 1 duża młoda marchewka – ok. 100 g
  • 1,5 szklanki wody (lub bulionu warzywnego bądź mięsnego) – ok. 375 ml
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka koperku
  • 1  łyżka mąki pszennej + 2 łyżki oleju rzepakowego do zasmażki

bigos z młodej kapusty z koperkiem

Przepis na bigos z młodej kapusty:

  1. Kapustę umyć, osuszyć, a następnie pokroić na 4 części i poszatkować na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Kiełbasę obrać ze skóry (wedle potrzeby), a następnie pokroić w półksiężyce.
  4. Boczek obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  5. Marchewkę umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  6. Patelnię rozgrzać, na jej suchą powierzchnię (bez tłuszczu) wrzucić pokrojony boczek i smażyć do czasu aż wytopi się z niego tłuszcz (przez ok. 6-8 minut na bardzo małym ogniu). Jeśli tłuszczu wytopi się mało, to opcjonalnie dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dorzucić kiełbasę oraz potartą marchewkę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
  7. Do dość sporego garnka wrzucić kapustę, dorzucić zawartość patelni (podsmażony boczek, cebulkę, kiełbasę i marchewkę). Na patelnię wlać gorącą wodę (lub bulion), wymieszać i przelać do garnka z kapustą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, cukier, słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie 3 razy zamieszać.
  8. Następnie dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i gotować jeszcze przez 3 minuty.
  9. W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić łyżkę mąki i cały czas mieszać, by powstała jednolita zasmażka o lekko brązowym zabarwieniu. Następnie dolać do niej ok. 10 łyżek wywaru z kapusty, wymieszać i dodać do garnka z bigosem. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować.
  10. Gotowy bigos z młodej kapusty podawać ze świeżym pieczywem lub jako danie obiadowe z ziemniakami z wody. Smacznego!


bigos z młodej kapusty z boczkiem i kiełbasą
przepis na bigos z młodej kapusty

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Bigos z młodej kapusty

  1. zapadka :

    Właśnie go zrobiłam. Pyszny. Tylko nie miałam przecieru, dałam keczup i tak wyszedł super. Już innego bigosu z młodej kapusty nie będę robiła. Ten przepis jest idealny. Pozdrawiam.

    • zapadka :

      Właśnie go robię znowu. Jest super. Tylko dodałam trochę więcej wszystkiego, żebym chociaż przez 2 dni z mężem się nim delektowała. Polecam. Bo jeszcze chwila i nie będzie młodej kapusty, dopiero na drugi rok. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.