Biszkopciki z jabłkiem to super pomysł na szybkie słodkości dla każdego. Pysznie smakują oprószone cukrem pudrem. Jeśli szukacie czegoś szybkiego do kawy, a lubicie jabłka, to gorąco polecam ten przepis.
Składniki:
- 4 jajka rozmiar M
- 4 łyżeczki cukru zwykłego – ok. 60 g
- 4 czubate łyżki mąki pszennej (u mnie typ 650) – ok. 80 g
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średnie jabłko – ok. 200 g
- cynamon – kilka szczypt do oprószenia biszkopcików
- cukier puder do oprószenia
Przepis na biszkopciki z jabłkami:
- Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Kolejno dodać żołtka i delikatnie wmieszać je w pianę. Kolejno dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i również delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać w pianę. Mieszać tylko do połączenia się składników, by niepotrzebnie nie doprowadzać do pękania pęcherzyków powietrza w pianie.
- Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, a resztę pokroić w plasterki.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim zrobić 9 większych lub 12 mniejszych kleksów ciasta. Na wierzchu każdego kleksa poukładać plasterki jabłek. Wierzch oprószyć cynamonem.
- Piec biszkopciki z jabłkami przez około 12-15 minut w temperaturze 170 st. C. (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), do czasu aż się zarumienią.
- Upieczone biszkopciki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!