Obiad Wołowina

Bitki wołowe


Bitki wołowe – Składniki:

  • 400g udźca wołowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 mały por
  • 2 duże cebule
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • tłuszcz do smażenia
  • 200ml bulionu
  • 200ml wody
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku

Bitki wołowe – Wykonanie:

  1. Jeśli udźiec jest w kawałku, to należy go pokroić na 1cm plasterki w poprzek włókien (czasami można kupić już gotowy udziec w plastrach). Następnie pokroić plastry na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić je tłuczkiem. Doprawić pieprzem. Posypać mąką  z obu stron.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Por pokroić w plasterki.
  4. Marchew obrać, pokroić w plasterki.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulę, dodać por i marchewkę. Następnie na tłuszczu podsmażyć mięso z obu stron. Wszystkie składniki wrzucić do brytfanny lub dużej patelni, dodać 200ml bulionu, 200ml wody, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, majeranek i słodką czerwoną paprykę. Dusić całość pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolać nieco wody.
  6. Gdy mięso już się udusi, wyłożyć je na talerz, wywalić liście laurowe i ziele angielskie, a sos wraz z warzywami zblendować. Na sam koniec można jeszcze doprawić sos solą i pieprzem. Ewentualnie zaklepać mąką jeśli chcemy by był bardziej gęsty, ale moim zdaniem zmiksowane warzywa nadają odpowiednią gęstość sosowi :)
4.4 / 5 ( 19 głosów )

3 thoughts on “Bitki wołowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here