Jeśli udźiec jest w kawałku, to należy go pokroić na 1cm plasterki w poprzek włókien (czasami można kupić już gotowy udziec w plastrach). Następnie pokroić plastry na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić je tłuczkiem. Doprawić pieprzem. Posypać mąką z obu stron.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Por pokroić w plasterki.
Marchew obrać, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulę, dodać por i marchewkę. Następnie na tłuszczu podsmażyć mięso z obu stron. Wszystkie składniki wrzucić do brytfanny lub dużej patelni, dodać 200ml bulionu, 200ml wody, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, majeranek i słodką czerwoną paprykę. Dusić całość pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolać nieco wody.
Gdy mięso już się udusi, wyłożyć je na talerz, wywalić liście laurowe i ziele angielskie, a sos wraz z warzywami zblendować. Na sam koniec można jeszcze doprawić sos solą i pieprzem. Ewentualnie zaklepać mąką jeśli chcemy by był bardziej gęsty, ale moim zdaniem zmiksowane warzywa nadają odpowiednią gęstość sosowi :)
Jakim bulionem i wodą zalać bitki, wrzątkiem czy zimnym
właśnie mięso i warzywa się duszą.robię pierwszy raz bitki, mam nadzieję, że wyjdą smaczne :)
U mnie wolowina tylko w rosole a potem mięso miele na farsz do pierogów