blaty bezowe

Blaty bezowe


Blaty bezowe – czyli spody bezowe do tortów i ciast z kremem. Można je także pokruszyć i wykorzystać do deserów. Blaty bezowe na tort warto przygotować sobie dzień wcześniej, by beza dokładnie się wysuszyła. Jeśli planujecie urodziny, imieniny lub po prostu coś słodkiego do kawy, a zwykłe torty i ciasta już się Wam znudziły, to gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na blaty bezowe.


Blaty bezowe

Takie spody bezowe to nic innego jak beza, tylko, że płaska :) Idealnie zamiast biszkoptów, nadają się jako spody bezowe na tort. Z podanych niżej składników otrzymacie 2 blaty bezowe o średnicy ok. 20 cm, które wystarczą do stworzenia średniej wielkości bezowego tortu. Przestrzeń między dwoma blatami można wypełnić dowolnym kremem, jaki sobie tylko wymarzymy.

Jak zrobić blaty bezowe do tortu?

Jeśli podążycie za moim przepisem krok po kroku, to uwierzcie mi – otrzymacie dwa najlepsze blaty bezowe na tort. Ten prosty i wielokrotnie sprawdzony przepis musi udać się każdemu! Tak więc białka w ruch! Moje spody bezowe mają około 20 cm średnicy. Jeśli chcecie, by były nieco wyższe, to musicie zmniejszyć średnice okręgu, który będziecie odrysowywać na papierze. Zaś jeśli chcecie uzyskać bardziej płaskie blaty, to średnicę okręgów możecie zwiększyć do 22-23 cm.

Tort bezowy z kremem mascarpone

Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego poniższego przepisu, ponieważ na jego bazie powstają najlepsze torty bezowe z kremem mascarpone i nie tylko! Przekonajcie się sami!

blaty bezowe przepis

Blaty bezowe – Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków (nie cukier puder!)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • blacha z piekarnika
  • papier do pieczenia
  • talerzyk do odrysowania okręgu
  • ołówek
  • odrobina masła (do przyklejenia papieru do blachy, opcjonalnie)

ubita piana z białek

spody bezowe na tort

blaty bezowe na tort

Przepis na blaty bezowe do tortu:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyciągnąć jajka odpowiednio wcześniej z lodówki.
  2. Blachę z piekarnika natłuścić w rogach masłem, przykleić do niej papier do pieczenia. Przygotować talerzyk o średnicy ok. 20 cm i odrysować od niego 2 okręgi na papierze do pieczenia.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć (można je wykorzystać np. do zrobienia ajerkoniaku lub sosu holenderskiego). Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie, dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce, by miał czas dokładnie się rozpuścić. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa. Pod koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Na samym końcu zaś przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać ją dokładnie w masie z białek.
  4. Tak przygotowaną masę bezową można podzielić na 2 części i rozprowadzić na dwóch narysowanych na papierze okręgach. Można także wypełnić nią rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką, np. w postaci gwiazdki i wyciskać róże, jedna przy drugiej, tworząc blaty bezowe o ozdobnym kształcie.
  5. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą tylką o kształcie gwiazdki. Wyciskając bezę z rękawa formować róże, które łącząc się utworzą blat bezowy. W taki sam sposób uformować drugi blat bezowy na drugiej blaszce.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 st. C (funkcja z termoobiegiem). Wstawić blachę z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 100 st. C (z termoobiegiem). Piec spody bezowe przez około 120 minut, aż beza będzie chrupiąca i wypieczona z wierzchu. Następnie po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić blaty bezowe do wysuszenia na kilka godzin. Ja najczęściej robię spody bezowe na tort dzień wcześniej wieczorem i zostawiam je w piekarniku do wysuszenia na całą noc. Następnego dnia zaś przygotowuję krem i wykańczam tort. Smacznego!

Jeśli lubicie bezy, to gorąco zachęcam wypróbować ten oto mój sprawdzony przepis: Beza Pavlova.

bezy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Blaty bezowe

  1. Roma :

    Zrobiłam ten tort według powyższego przepisu. Beza wyszła ładna ale po przeliczeniu kremem zawilgitniala i zrobiła się wata cukrowa. Nie wiem dlaczego tak się stało. Tort wyglądał pięknie po rzelizeniu kremem z mascarpone. Nawet małe beziki, które zrobiłam do dekoracji też trochę zrobiły się watowate.

    • Paulina :

      Żaden tort bezowy nie nadaję się do długiego przechowywania. W lodówce mięknie, więc powinien być z reguły zjedzony tego samego dnia, gdy został na niego nałożony krem. Trzeba go także przechowywać pod przykryciem, co zminimalizuje wpływ wilgoci z lodówki na niego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.