blok czekoladowy
Desery Słodkości

Blok czekoladowy

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 3 minuty | Porcje : Forma o wymiarach 10 x 30 cm

Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci w czasach PRL-u. W obecnych czasach nie jest on już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych czekoladach, ale wciąż niektórzy z sentymentem tworzą ten deser. Jeśli macie ochotę na pyszny domowy blok czekoladowy na mleku w proszku, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

Blok czekoladowy przepis

Ten słodki deser znany jest chyba wszystkim, nawet tym, którzy urodzili się już po roku 1989 :) Tradycyjnie do bloku czekoladowego w PRL-u dawało się zamiast masła margarynę, a zamiast mleka wodę, bo tak było po prostu taniej. Ja jednak zdecydowanie wolę wersję na mleku i maśle, więc i taki przepis znajdziecie u mnie poniżej. Ilość cukru można dostosować pod swoje gusta smakowe, aczkolwiek jak dla mnie 160 gramów cukru wystarczy w zupełności. Blok czekoladowy można pokroić na dowolnej wielkości kawałki – u nas z reguły kroję go w kostkę wielkości jednego kęsa, chociaż ładniej prezentuje się blok czekoladowy pokrojony w paski.

przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy – Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru (ok. 160 g; mniej lub więcej, w zależności od upodobań)
  • 250 g masła (1 i 1/4 kostki)
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 3 lekko czubate łyżki kakao
  • 400 g pełnego mleka w proszku (u mnie niebieskie, Krasnystaw)*
  • 180 g herbatników typu Petit Beure
  • garść rodzynek (ok. 30 g)**
  • 2 garście orzechów włoskich (ok. 60 g)**

*mleko ma być w proszku, NIE granulowane

**można dać też orzechy laskowe, żurawinę suszoną, kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową

Przepis na blok czekoladowy:

  1. Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, płynne mleko oraz kakao, wymieszać. Całość podgrzewać na bardzo małej mocy palnika, do czasu aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści (nie należy doprowadzić masy do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z palnika i odstawić na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia (masa powinna zostać jeszcze lekko ciepła). Dodawać stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na średnich obrotach miksera. Mieszać do czasu otrzymania jednolitej masy.
  3. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki.
  4. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
  5. Kolejno do mlecznej masy dodać pokruszone ciastka, orzechy i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
  6. Następnie blaszkę o wymiarach 10×30 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie do blaszki wylać masę na blok czekoladowy i dokładnie wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  7. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki (w kosteczkę lub w paseczki). Smacznego!

Jeśli lubicie kakaowe łakocie to polecam również przepis na murzynka. A wśród ciast bez pieczenia polecam gorąco popularne ciasto 3 bit.

blok czekoladowy przepis

4.7 / 5 ( 157 głosów )

6 thoughts on “Blok czekoladowy”

  1. w oryginale dawało się ceres! ale to byly lata szesciedziate i siedemdziesiate. Przepis jest stary . Ceres ,to utwardzony olej rzepakowy. domowe czekoladki tez sie z nim robilo. Maslo weszlo do receptury pozniej. Zdecydowanie wole z olejem kokosowym niż z maslem. Czasem daje tez 50 gram alkoholu, jesli wiem,ze dzieci jesc nie beda. Naprawde smaczny ! Herbatniki ukladam warstwowo, wyglada po przekrojeniu smakowicie. MOzna ulozyc na przemian: jedna warstwa herbatniki , masa ,kolejna orzechy, i tak dalej/ ale wloskie! ziemne ,to zupelnie co=inny smak .

    1. Nie lubię smaku margaryny :) i raczej nie dawało jej się do smaku ;) tylko z tego względu, że była tańsza i łatwiej dostępna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here