Blok czekoladowy to chyba jeden z najbardziej popularnych łakoci w czasach PRL-u. W obecnych czasach nie jest on już tak popularny, gdy w każdym sklepie półki uginają się od przeróżnych czekoladach, ale wciąż niektórzy z sentymentem tworzą ten deser. Jeśli macie ochotę na pyszny domowy blok czekoladowy na mleku w proszku, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Blok czekoladowy przepis
Ten słodki deser znany jest chyba wszystkim, nawet tym, którzy urodzili się już po roku 1989 :) Tradycyjnie do bloku czekoladowego w PRL-u dawało się zamiast masła margarynę, a zamiast mleka wodę, bo tak było po prostu taniej. Ja jednak zdecydowanie wolę wersję na mleku i maśle, więc i taki przepis znajdziecie u mnie poniżej. Ilość cukru można dostosować pod swoje gusta smakowe, aczkolwiek jak dla mnie 160 gramów cukru wystarczy w zupełności. Blok czekoladowy można pokroić na dowolnej wielkości kawałki – u nas z reguły kroję go w kostkę wielkości jednego kęsa, chociaż ładniej prezentuje się blok czekoladowy pokrojony w paski.
Blok czekoladowy – Składniki:
- 3/4 szklanki cukru (ok. 160 g; mniej lub więcej, w zależności od upodobań)
- 250 g masła (1 i 1/4 kostki)
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 3 lekko czubate łyżki kakao
- 400 g pełnego mleka w proszku (u mnie niebieskie, Krasnystaw)*
- 180 g herbatników typu Petit Beure
- garść rodzynek (ok. 30 g)**
- 2 garście orzechów włoskich (ok. 60 g)**
*mleko ma być w proszku, NIE granulowane
**można dać też orzechy laskowe, żurawinę suszoną, kandyzowaną skórkę cytrynową lub pomarańczową
Przepis na blok czekoladowy:
- Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, płynne mleko oraz kakao, wymieszać. Całość podgrzewać na bardzo małej mocy palnika, do czasu aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści (nie należy doprowadzić masy do zagotowania).
- Ściągnąć garnek z palnika i odstawić na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia (masa powinna zostać jeszcze lekko ciepła). Dodawać stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na średnich obrotach miksera. Mieszać do czasu otrzymania jednolitej masy.
- Herbatniki połamać na mniejsze kawałki.
- Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
- Kolejno do mlecznej masy dodać pokruszone ciastka, orzechy i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
- Następnie blaszkę o wymiarach 10×30 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie do blaszki wylać masę na blok czekoladowy i dokładnie wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
- Gotowy blok kroić na nieduże kawałki (w kosteczkę lub w paseczki). Smacznego!
Jeśli lubicie kakaowe łakocie to polecam również przepis na murzynka. A wśród ciast bez pieczenia polecam gorąco popularne ciasto 3 bit.
Blok petarda ma ten sam smak jak gdy go jadlam 30 lat temu jak robila go moja siostra
w oryginale dawało się ceres! ale to byly lata szesciedziate i siedemdziesiate. Przepis jest stary . Ceres ,to utwardzony olej rzepakowy. domowe czekoladki tez sie z nim robilo. Maslo weszlo do receptury pozniej. Zdecydowanie wole z olejem kokosowym niż z maslem. Czasem daje tez 50 gram alkoholu, jesli wiem,ze dzieci jesc nie beda. Naprawde smaczny ! Herbatniki ukladam warstwowo, wyglada po przekrojeniu smakowicie. MOzna ulozyc na przemian: jedna warstwa herbatniki , masa ,kolejna orzechy, i tak dalej/ ale wloskie! ziemne ,to zupelnie co=inny smak .
400 g pełnego mleka w proszku ile to szklanek?
Do bloku dawało się margarynę palmę, oda daje smak, żadnego masła!
Nie lubię smaku margaryny :) i raczej nie dawało jej się do smaku ;) tylko z tego względu, że była tańsza i łatwiej dostępna
Gorąco polecam nie ma nic pyszniejszego i zdrowszego