Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną – to propozycja na pyszną polewę czekoladową, która jest pięknie błyszcząca, miękka i idealnie się kroi :) Świetnie się nadaje do różnego rodzaju wypieków, np. jako polewa do murzynka, piernika, ptasiego mleczka, czy jako polewa czekoladowa na ciasto, które tylko przyjdzie Wam do głowy.
Polewa czekoladowa z żelatyną jest na bazie gorzkiego kakao, a jej słodkość możecie dostosować do swoich potrzeb, dając trochę mniej lub więcej cukru.
Polewa ta jest dość szybka w wykonaniu, chociaż nie aż tak bardzo, jak tradycyjna prosta polewa czekoladowa z czekolady, gdzie wystarczy połamać czekoladę na kawałki, dodać trochę śmietanki kremówki i całość roztopić w garnuszku na małej mocy palnika.
Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną – Składniki:
- 4 łyżki cukru pudru – ok. 50 g (lub 4 łyżki drobnego cukru do wypieków)
- 6 łyżek (90 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżki kakao – ok. 20 g
- 60 g masła
- 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny – ok. 5 g
- 2 łyżki (30 ml) gorącej wody
Przepis na polewę czekoladową z żelatyną:
Jak zrobić błyszczącą polewę czekoladową z kakao i żelatyny?
- Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i mieszać do czasu dokładnego rozpuszczenia się jej.
- Do garnuszka wlać śmietankę kremówkę, dodać masło, wstawić na mały płomień palnika i poczekać aż się rozpuści, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodać kakao oraz cukier puder, wymieszać i zagotować.
- Kolejno zdjąć garnuszek z palnika, dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
- Masę przestudzić i gdy lekko zacznie gęstnieć (nie zostawiać na długo, bo może całkowicie zgęstnieć i ciężko będzie ją rozprowadzić po cieście) to polewać nią wypieki. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
- Jeśli polewa czekoladowa stężeje zbyt mocno, można ją podgrzać w kąpieli wodnej lub przez parę sekund w mikrofali, by znów nabrała płynnej konsystencji.
- Jeśli jakimś cudem w polewie jednak by pozostały grudki kakao lub cukru pudru, to można polewę przecedzić przez gęste sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Smacznego!
