polewa czekoladowa z żelatyną
Słodkości

Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 5 minut | Czas gotowania/pieczenia : 2 minuty | Porcje : 1 porcja

Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną – to propozycja na pyszną polewę czekoladową, która jest pięknie błyszcząca, miękka i idealnie się kroi :) Świetnie się nadaje do różnego rodzaju wypieków, np. jako polewa do murzynka, piernika, ptasiego mleczka, czy jako polewa czekoladowa na ciasto, które tylko przyjdzie Wam do głowy.


Polewa czekoladowa z żelatyną jest na bazie gorzkiego kakao, a jej słodkość możecie dostosować do swoich potrzeb, dając trochę mniej lub więcej cukru.

Polewa ta jest dość szybka w wykonaniu, chociaż nie aż tak bardzo, jak tradycyjna prosta polewa czekoladowa z czekolady, gdzie wystarczy połamać czekoladę na kawałki, dodać trochę śmietanki kremówki i całość roztopić w garnuszku na małej mocy palnika.

polewa czekoladowa z kakao i śmietaną

Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną – Składniki:

  • 4 łyżki cukru pudru – ok. 50 g (lub 4 łyżki drobnego cukru do wypieków)
  • 6 łyżek (90 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki kakao – ok. 20 g
  • 60 g masła
  • 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny – ok. 5 g
  • 2 łyżki (30 ml) gorącej wody

polewa czekoladowa na ciasto

polewa czekoladowa przepis

Przepis na polewę czekoladową z żelatyną:

Jak zrobić błyszczącą polewę czekoladową z kakao i żelatyny?

  1. Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i mieszać do czasu dokładnego rozpuszczenia się jej.
  2. Do garnuszka wlać śmietankę kremówkę, dodać masło, wstawić na mały płomień palnika i poczekać aż się rozpuści, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodać kakao oraz cukier puder, wymieszać i zagotować.
  3. Kolejno zdjąć garnuszek z palnika, dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
  4. Masę przestudzić i gdy lekko zacznie gęstnieć (nie zostawiać na długo, bo może całkowicie zgęstnieć i ciężko będzie ją rozprowadzić po cieście) to polewać nią wypieki. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
  5. Jeśli polewa czekoladowa stężeje zbyt mocno, można ją podgrzać w kąpieli wodnej lub przez parę sekund w mikrofali, by znów nabrała płynnej konsystencji.
  6. Jeśli jakimś cudem w polewie jednak by pozostały grudki kakao lub cukru pudru, to można polewę przecedzić przez gęste sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Smacznego!


polewa czekoladowa na cieście

prosta polewa czekoladowa

 

4.6 / 5 ( 22 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.