polewa czekoladowa z żelatyną

Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną

Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną – to propozycja na pyszną polewę czekoladową, która jest pięknie błyszcząca, miękka i idealnie się kroi :) Świetnie się nadaje do różnego rodzaju wypieków, np. jako polewa do murzynka, piernika, ptasiego mleczka, czy jako polewa czekoladowa na ciasto, które tylko przyjdzie Wam do głowy.


Polewa czekoladowa z żelatyną jest na bazie gorzkiego kakao, a jej słodkość możecie dostosować do swoich potrzeb, dając trochę mniej lub więcej cukru.

Polewa ta jest dość szybka w wykonaniu, chociaż nie aż tak bardzo, jak tradycyjna prosta polewa czekoladowa z czekolady, gdzie wystarczy połamać czekoladę na kawałki, dodać trochę śmietanki kremówki i całość roztopić w garnuszku na małej mocy palnika.

polewa czekoladowa z kakao i śmietaną

Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną – Składniki:

  • 4 łyżki cukru pudru – ok. 50 g (lub 4 łyżki drobnego cukru do wypieków)
  • 6 łyżek (90 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki kakao – ok. 20 g
  • 60 g masła
  • 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny – ok. 5 g
  • 2 łyżki (30 ml) gorącej wody

polewa czekoladowa na ciasto

polewa czekoladowa przepis

Przepis na polewę czekoladową z żelatyną:

Jak zrobić błyszczącą polewę czekoladową z kakao i żelatyny?

  1. Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i mieszać do czasu dokładnego rozpuszczenia się jej.
  2. Do garnuszka wlać śmietankę kremówkę, dodać masło, wstawić na mały płomień palnika i poczekać aż się rozpuści, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodać kakao oraz cukier puder, wymieszać i zagotować.
  3. Kolejno zdjąć garnuszek z palnika, dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
  4. Masę przestudzić i gdy lekko zacznie gęstnieć (nie zostawiać na długo, bo może całkowicie zgęstnieć i ciężko będzie ją rozprowadzić po cieście) to polewać nią wypieki. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
  5. Jeśli polewa czekoladowa stężeje zbyt mocno, można ją podgrzać w kąpieli wodnej lub przez parę sekund w mikrofali, by znów nabrała płynnej konsystencji.
  6. Jeśli jakimś cudem w polewie jednak by pozostały grudki kakao lub cukru pudru, to można polewę przecedzić przez gęste sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Smacznego!


polewa czekoladowa na cieście

prosta polewa czekoladowa

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.