browniebrownie

Brownie


Brownie to mocno czekoladowe ciasto o nieco gliniastej konsystencji, więc można by rzec, że to taki zamierzony czekoladowy zakalec. Jeśli lubicie takie zwarte, mocno czekoladowe ciasta, to ten przepis jest dla Was!

Brownie przepis

Brownie to typowe dla kuchni amerykańskiej kuchni ciasto czekoladowe. Legenda głosi, że pewnego razu gospodyni zapomniała dodać do ciasta proszku do pieczenia i tak oto w ten sposób powstało brownie. A, że wszystkim zasmakowało, to na stale zagościło w słodkim menu wielu kucharek.

Ja osobiście wolę puszyste ciasta, jak murzynek, czy tradycyjne ciasto czekoladowe, ale np. moja Siostra jest wielką fanką brownie, wiec wszystko zależy od upodobań smakowych. A Wy? Jakie ciasta wolicie?

brownie przepis

Brownie – Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 64 %)*
  • 150 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić wódką)
  • 2 łyżki rumu (lub wódki)
  • 200 g cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 6 jajek rozmiar M

*jeśli wolicie mniej ‘gorzkie’ wypieki, to możecie część czekolady gorzkiej zastąpić czekoladą mleczną (np. dać 200 gramów gorzkiej czekolady i 50 gramów mlecznej czekolady)

Składniki na polewę:

  • 125 g śmietanki kremówki 30% lub 36% (płynnej)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

ciasto brownie
brownie czekoladowe

Przepis na brownie:

  1. Czekoladę połamać w kostkę, wrzucić do garnuszka. Dodać masło, mleko oraz ekstrakt (lub wódkę, ewentualnie spirytus). Podgrzać całość w kąpieli wodnej i mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa. Następnie odstawić na bok.
  2. Do dużej misy miksera wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać całość na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie do tak przygotowanej masy jajecznej przesiać przez sitko mąkę oraz kakao i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
  3. Kolejno dodawać stopniowo jeszcze lekko ciepłą masę czekoladową i całość wymieszać delikatnie za pomocą trzepaczki.
  4. Dno okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st. C (góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę z ciastem ustawić na środkowym poziomie i piec przez około 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  6. Kolejno przygotować polewę czekoladową: w tym celu, w kąpieli wodnej roztopić czekoladę wraz z płynną śmietanką kremówką i wymieszać do połączenia się składników. Tak przygotowaną polewą czekoladową polać ciasto. Smacznego!

przepis na brownie
ciasto z czekolada

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.