bruschetta z pesto z rukoli

Bruschetta z pesto z rukoli i mozzarellą


Bruschetta z pesto z rukoli i mozzarellą – to mój ostatnio odkryty wynalazek na przepyszne grzanki z dodatkami. Wyszło tak pysznie, że ciężko im się oprzeć. Gorąco polecam ten przepis na bruschettę z pesto z rukoli, zwłaszcza, gdy szukacie super przekąski na imprezę.


Bruschetta z pesto

Akurat zostało mi trochę pesto z rukoli po ostatnim obiedzie, gdzie tworzyłam makaron z pesto. Dodatkowo naszła mnie ochota na upieczenie pysznych domowych bagietek pszennych. I tak oto w ten sposób, z połączenia jednego i drugiego przepisu, powstały te pyszne grzanki z pesto i mozzarellą. Dodałam do nich jeszcze kilka prostych składników, m.in. takich jak oliwki i pomidory, no i muszę przyznać nieskromnie, że to był strzał w dziesiątkę! Te grzanki na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu i będą obowiązkowo pojawiać się jako przekąska na imprezę. Myślę, że goście będę równie mocno zachwyceni jak ja :)

bruschetta z pesto

Bruschetta z pesto z rukoli – Składniki:

  • 1 bagietka o długości ok. 30 cm pokrojona lekko skośnie na 9 plasterków
  • 7 czarnych oliwek
  • 4-5 łyżeczek pesto z rukoli (najlepiej takie domowe)
  • 1 kulka mozzarelli – 125 g po odsączeniu
  • 1 pomidor (śliwkowy albo malinowy)
  • kilka listków świeżej rukoli (u mnie 9 sztuk)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

grzanki na impreze

Przepis na bruschettę z pesto z rukoli:

  1. Przygotować jedną bagietkę o długości ok. 30 cm. Ja do zrobienia tych grzanek wykorzystałam mój przepis na domowe pieczywo, który znajdziecie tutaj: domowe bagietki pszenne. Taką bagietkę kroję lekko po skosie na 9 sztuk grzanek.
  2. Jeśli chodzi o pesto, to oczywiście możecie użyć takiego kupnego, ale nie wiem jak one wypadają smakowo. Za to z całym sercem mogę Wam polecić zrobienie pesto z mojego przepisu, który również znajdziecie na blogu, o tutaj: szybkie i proste pesto z rukoli.
  3. Oliwki odsączyć zalewy, pokroić na plasterki.
  4. Mozzarellę również odsączyć z zalewy i pokroić na 9 plasterków.
  5. Pomidor śliwkowy (najlepsze oczywiście będą dojrzałe pomidory) umyć, osuszyć, a następnie pokroić na półplasterki.
  6. Przygotować również 9 listków świeżej rukoli.
  7. Rozpocząć rozgrzewanie piekarnika do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). W międzyczasie blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim 9 grzanek. Każdą posmarować pesto. Na wierzch nałożyć plasterek mozzarelli. Włożyć blachę do piekarnika i piec grzanki przez ok. 5 minut, do czasu aż ser mozzarella się rozpuści.
  8. Po tym czasie wyciągnąć blachę z piekarnika, a grzanki przełożyć na talerz. Na każdą nałożyć po 1 listu rukoli, na to nałożyć pół plasterka pomidora oraz kilka plasterków oliwek. Całość doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!

Więcej inspiracji na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę przepisy.

grzanki z pesto z rukoli grzanki z pesto

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Bruschetta z pesto z rukoli i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.