Bruschetta to rodzaj przekąski (wł. antipasto) pochodzącej z Włoch. Grzanka której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. W Polsce różnie jest wymawiana – niektórzy mówią ` bruszeta `, ale poprawna wymowa to ` brusˈketta `
Składniki
- Bułka Ciabatta 2 bułki
- Pomidor 2 duże pomidory
- Bazylia kilka świeżych liści
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek łyżka
- Czosnek 2 ząbki
- Masło czosnkowe opcjonalnie, zamiast oliwy. Przepis znajdziesz na blogu.
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 180-200C.
- Ułożyć pieczywo w formie do pieczenia. Następnie można obrać jeden z dwóch kroków. Niektórzy nakrapiają pieczywo oliwą, a potem przeciętym na pół czosnkiem nacierają kromki ciabatty. Druga opcja polega na posmarowaniu grzanek masłem czosnkowym (link do przepisu na masło). Piec chwilę aż pieczywo będzie chrupiące.
- Pomidory pokroić w kosteczkę. Nałożyć na grzanki, doprawić solą i pieprzem, ozdobić świeżą bazylią.
- Podawać natychmiast.


Boooze ale bym chciala to teraz zjesc!!!
uwielbiamy je z córka tak jeszcze mozarella :)
Kocham bruschetty :D
albo fetą? :D mniam !
I mozarella :D
Aromat z bazylii wydobedziesz smarzac ja z pomidorami i czosnkiem na dobrej oliwie , pozniej zapiekajac na grzance posypac feta i dla dekoracji dodac bazylie .
dobry jest taz chlebek rustykalny :)
jak znajde taki chlebek to na pewno spróbuje :D
uwielbiam! mogłabym jeść kromeczka za kromeczką ;)
Ja również uwielbiam takie mini przękąski, z uwielbienia dla kuchni włoskiej i nie tylko;-)
zdecydowanie się zgadzam, na imprezę idealne:D
i fajna przekąska na imprezkę :))
Dokładnie :))
bardzo urocze te kanapeczki :)
pyszności :) i wspaniale się prezentują :)
Bardzo lubię, mogłabym jeść praktycznie codziennie :)
To tak jak ja :)))
Ja również:)