Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta z pomidorami i bazylią


Bruschetta to rodzaj przekąski (wł. antipasto) pochodzącej z Włoch. Grzanka której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. W Polsce różnie jest wymawiana – niektórzy mówią ` bruszeta `, ale poprawna wymowa to ` brusˈketta `

Składniki

  • Bułka Ciabatta 2 bułki
  • Pomidor 2 duże pomidory
  • Bazylia kilka świeżych liści
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Masło czosnkowe opcjonalnie, zamiast oliwy. Przepis znajdziesz na blogu.
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Bruschetta z pomidorami i bazylią

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180-200C.
  2. Ułożyć pieczywo w formie do pieczenia. Następnie można obrać jeden z dwóch kroków. Niektórzy nakrapiają pieczywo oliwą, a potem przeciętym na pół czosnkiem nacierają kromki ciabatty. Druga opcja polega na posmarowaniu grzanek masłem czosnkowym (link do przepisu na masło). Piec chwilę aż pieczywo będzie chrupiące.
  3. Pomidory pokroić w kosteczkę. Nałożyć na grzanki, doprawić solą i pieprzem, ozdobić świeżą bazylią.
  4. Podawać natychmiast.


Bruschetta z pomidorami i bazylią
Bruschetta z pomidorami i bazylią

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 odpowiedzi na “Bruschetta z pomidorami i bazylią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.