Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami


Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami – to propozycja na zdrowe, dietetyczne śniadanie lub podwieczorek :) Można go również zabrać w pudełeczku do pracy, ponieważ smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Budyń z podanych poniżej składników ma ok. 506 kcal i wystarczy na 2 porcje po ok. 254 kcal każda. Inspiracja na budyń jaglany pochodzi z bloga: Nasza Kasza

Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami – Składniki:

  • 1 mały dojrzały banan (ok. 110g)
  • 100g brzoskwiń w syropie (1 cała brzoskwinia = 2 połówki z syropu)
  • 50g suchej kaszy jaglanej
  • 200ml mleka 2%
  • 1 łyżeczka miodu pszczelego (ok. 10g)

Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami


Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami – Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości (najlepiej wg zasad z tego wpisu: Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną?).
  2. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Brzoskwinię odsączyć z syropu.
  4. Wrzucić do kielicha blendera pokrojonego banana i brzoskwinię, dorzucić ugotowaną kaszę jaglaną i wlać mleko. Zblendować całość do uzyskania kremowej, jednolitej masy. Tak przygotowany budyń jaglany można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jeśli chcemy, by budyń miał nieco gęstszą konsystencję można go podgrzać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i gotować do czasu aż odpowiednio odparuje i zgęstnieje.
  5. Można go podawać z ulubionymi nasionami, np. chia, lub po prostu z ulubionymi owocami. Smacznego!
  6. Budyń z podanych poniżej składników ma ok. 506 kcal i wystarczy na 2 porcje po ok. 254 kcal każda.

Zobacz również przepisy na:

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.