Dla dzieci Naleśniki Naleśniki na słodko Obiad Śniadania i kolacje

Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko

Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko – prawie jak mini serniczki z patelni :) Więc jeśli macie ochotę na sernik, a czasu na pichcenie w kuchni niezbyt wiele, to polecam właśnie takie placuszki z twarogu :) Można je tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem. Zaś latem idealnie będą smakowały ze świeżymi, sezonowymi owocami :) Z podanych składników wychodzi ok. 6-7 małych placuszków. Może zaciekawi Was również przepis na: Naleśniki budyniowe


Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko – Składniki:

  • 150g twarogu z wiaderka (takiego min. 3-krotnie mielonego, kremowego)
  • 1 jajko
  • 3/4 opak. budyniu waniliowego w proszku (czyli ok. 30g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia, sos malinowy, dżem, owoce itd.

Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko – Wykonanie:

  1. Białko jajka ubić (można z dodatkiem szczypty soli) na sztywną pianę.
  2. Twaróg wymieszać z żółtkiem, przesianym proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowy i cukrem zwykłym (można dać mniej lub więcej cukru – wedle uznania), wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać w masę ubite na pianę białka.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placuszki (na bardzo małym płomieniu) z obu stron na złoty kolor.
  4. Najbardziej lubię podawać placuszki  oprószone cukrem pudrem lub polane sosem malinowym. Smacznego!

Może skorzystacie również z tych przepisów: Naleśniki – przepis podstawowy  lub Naleśniki budyniowe

4.5 / 5 ( 76 głosów )

7 thoughts on “Budyniowe placuszki twarogowe (sernikowe) na szybko”

  1. dlaczego takie placuszki piją dużo oleju????? normalnie jak nakładam placki to muszę także olej… (a margarynie to nie wspomnę) co byłoby…..

  2. A jak ser będzie 5krotnie zmielony albo 20krotnie to będą jeszcze lepsze?Czemu minimum 3 krotnie zmoielony?Widział ktoś w sklepie twaróg więcej razy zmielony czy trzeba domielić w domu żeby lepsze było?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.