Szukacie inspiracji na pyszne ciasto z owocami? Budyniowiec z brzoskwiniami właśnie do takich ciast należy, a na dodatek robi się go w miarę szybko. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Budyniowiec z brzoskwiniami – Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g masła, schłodzonego
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki pszennej – ok. 450 g
- 3 łyżki cukru pudru – ok. 45 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na budyń z brzoskwiniami:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (całość 820 g; 480 gramów samych owoców bez syropu)
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2 opakowania po 40 g)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka cukru
Składniki na piankę budyniową:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków – ok. 220 g
- 1 cukier waniliowy – ok. 16 g
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2 opakowania po 40 g)
- pół szklanki oleju rzepakowego

Przepis na budyniowiec z brzoskwiniami:
- Przygotować kruche ciasto: W tym celu przesiać przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia, dodać schłodzone masło pokrojone w kostkę i całość drobno posiekać aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 części i każdą z nich owinąć w folię. Schłodzić ciasto w lodówce lub włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić w średniej wielkości kostkę i odstawić na bok.
- Przygotować budyń brzoskwiniowy: do syropu pozostałego z brzoskwiń dolać tyle wody, by razem uzyskać ok. 700 ml płynu. Około 500 ml płynu wlać do garnka, dodać łyżkę cukru oraz skórkę otartą z jednej cytryny, doprowadzić do wrzenia. Pozostały płyn (syrop + woda; ok. 200 ml) przelać do kubka i rozprowadzić w nim proszki budyniowe. Dokładnie wymieszać. Kiedy płyn w garnku zacznie wrzeć, to należy w tym momencie wlać do niego przygotowaną wcześniej w kubku mieszankę. Całość doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej), by nie powstały grudki. Gotować około 1 minutę, do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.
- Na dno blachy o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papier do pieczenia. Jedną, wcześniej schłodzoną część kruchego ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko docisnąć do dna. Wstawić blachę z kruchym ciastem do nagrzanego piekarnika i podpiec spód przez ok. 15 minut. Ostudzić.
- Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, a na nich rozsmarować budyń brzoskwiniowy.
- Kolejno przygotować piankę budyniową: Białka ubić na dość sztywną pianę, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy, a kolejno, gdy się on całkowicie rozpuści, nie przerywając ubijania, dodać proszek budyniowy. Na końcu, cienką stróżką wlewać powoli olej rzepakowy i krótko zmiksować, tylko do czasu połączenia się składników. Tak powstałą pianę rozłożyć na budyniu. Na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego, kruchego ciasta.
- Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 40-45 minut (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić na blacie kuchennym do całkowitego ostudzenia. Następnie przykryć folią i schować do lodówki, najlepiej na całą noc, by masa budyniowa odpowiednio stężała.
- Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Polecam także: ciasto z malinami i budyniową pianką oraz sernik krówkowy, które są hitem każdych świąt i imprez.

Przepyszne, lekkie, nie za słodkie i bardzo proste w przygotowaniu. Wszyscy goście chwalili i pytali o przepis! Polecam