Bułeczki jogurtowe pszenne – idealne na śniadanie, a nawet na kolację! Najlepiej smakowały mi jeszcze cieplutkie (z resztą chyba każdy tak ma, że ciepłe pieczywo smakuje mu najlepiej) z masłem, miodem lub dżemem – zwłaszcza jagodowym! :) Jednak równie dobrze smakują już ostudzone i podawane np. z wędliną, czy serem :) Z podanych niżej składników wyszło mi 11 średnich bułek jogurtowych.
Bułeczki jogurtowe pszenne – Składniki:
- ok. 450g mąki pszennej tortowej typ 450 (czasami trochę mniej lub więcej mąki – zależy to od chłonności samej mąki, więc na początek daję 400g mąki, a potem stopniowo po trochu dosypuję tyle, by ciasto nie było ani za rzadkie ani za gęste).
- 8g drożdży suchych (wg opakowania producenta odpowiada to 25 g drożdży świeżych)
- 1 łyżeczka soli
- 200ml jogurtu naturalnego gęstego
- 100ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Bułeczki jogurtowe pszenne – Wykonanie:
- Wszystkie składniki na bułeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę najlepiej przesiać przez sitko.
- Pierwszy etap różni się w zależności od tego, czy używa się drożdży świeżych czy suszonych. JEŚLI UŻYWA SIĘ DROŻDŻY SUSZONYCH – nic nie trzeba dodatkowo robić, tylko postępować tak, jak w punkcie 3. (czyli po prostu wymieszać ze sobą wszystkie powyższe składniki i wyrobić ciasto). JEŚLI UŻYWA SIĘ DROŻDŻY ŚWIEŻYCH – trzeba najpierw zrobić zaczyn – czyli podgrzać delikatnie mleko (ma być letnie, nie gorące!), rozkruszyć do niego drożdże, dodać łyżkę mąki i wymieszać na jednolitą masę, a następnie odstawić, by zaczyn się spienił i podwoił objętość (na ok.15 minut).
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągu, na ok. 40-60 minut (do czasu aż ciasto minimum podwoi swoja objętość).
- Blat oprószyć mąką, wyjąć ciasto i uformować długi wałek, podzielić go na mniejsze kawałki (u mnie na 11 kawałków) i uformować bułeczki (okrągłe lub podłużne).
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć na nim bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C.
- Przed pieczeniem wsypać na dno piekarnika kilka kostek lodu (dzięki temu bułeczki będą miały chrupiącą skórkę dzięki parze wodnej).
- Piec bułki przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia).
- Po upieczeniu wyłożyć bułki jogurtowe na kratkę i pozostawić do ostudzenia. Najlepiej smakują na słodko z miodem lub dżemem. Smacznego!
Już trzeci raz je robię są przepyszne
Czy zamiast mąki typ 450 mogę dać typ 650?
Można, ale wtedy czasami potrzeba dać odrobinę więcej wody :)
Zrobiłam przepyszne zniknęły w mgnieniu oka .Dziękuję za przepis
Czy zamiast jogurtu mozna dac maslanke?
zrobilam wyszło przepysznie aczkolwiek z racji braku jogurtu w lodowce go poprostu nie dodalam a i tak wyszly pycha mnniiaaammm dziekuje za inspiracje
Aż mi zapachniało przez monitor:) Już wiem co zrobię, jako dodatek do niedzielnego grillowania:) bułeczki wg powyższego przepisu z domowym dżemem, który pozostał mi z poprzedniego lata. Dzięki za inspirację.
Pyszne
Kto rano skoczy po jogurt?
Można jeszcze kupić dziś do 22 ;D
Na pewno spróbuję!
Cudownie wyglądają.
U mnie dziś ta sama sytuacja :-) kompletnie zapomnielismy się zaopatrzyc sie pieczywo…. i tak oto powstal domowy chlebek żytni :-)
Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?
11 średnich :) ale można zrobić mniejsze/większe ;) wedle upodobań :)