Bulion warzywny, wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału nie robi. Jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-)
Składniki
- Por 1 por
- Marchew 5 marchewek
- Pietruszka 2 małe
- Seler korzeniowy 1 mały
- Cebula 1 średniej wielkości
- Liść laurowy 4 liście
- Ziele angielskie 5 ziaren
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Woda ok. 2-2,5l
Wykonanie:
- Warzywa umyć, oczyścić, wrzucić do garnka (można je pokroić na mniejsze kawałki). Zalać wodą. Dodać odrobinę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 1-1,5h. Pianę, która zbiera się na powierzchni, usunąć za pomocą łyżki cedzakowej. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Jeśli istnieje taka konieczność, bulion można przecedzić przez sito, by był klarowny.
- Gotowy bulion można wykorzystać jako bazę do gotowania zup, sosów, czy też do duszenia warzyw.
- Tak przygotowany świeży bulion można przechowywać w lodówce do 3 dni, zaś zamrożony nawet do 3 miesięcy. Dobrym pomysłem jest zamrożenie bulionu w woreczkach do lodów, dzięki temu łatwiej jest potem wziąć odpowiednią porcję do przygotowania naszego dania na bazie bulionu.
- Składniki do bulionu można dowolnie zmieniać: niektórzy do bulionu warzywnego dodają również kawałek kapusty, czosnku, czy też papryki. Gordon Ramsay zaś dodaje do bulionu białe wino (kiedyś na pewno przetestuję bulion wg jego przepisu ;-) ).
Super przyda mi się podstawa :)
wiadomo, że taki jest najzdrowszy:)
Ps. “gotowanie za głosowanie” już trwa!:)