Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn)
Zupy

Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn)

Bulion warzywny, wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału nie robi. Jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-)

Składniki

  • Por 1 por
  • Marchew 5 marchewek
  • Pietruszka 2 małe
  • Seler korzeniowy 1 mały
  • Cebula 1 średniej wielkości
  • Liść laurowy 4 liście
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Woda ok. 2-2,5l

Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn)

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć, oczyścić, wrzucić do garnka (można je pokroić na mniejsze kawałki). Zalać wodą. Dodać odrobinę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 1-1,5h. Pianę, która zbiera się na powierzchni, usunąć za pomocą łyżki cedzakowej. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Jeśli istnieje taka konieczność, bulion można przecedzić przez sito, by był klarowny.
  3. Gotowy bulion można wykorzystać jako bazę do gotowania zup, sosów, czy też do duszenia warzyw.
  4. Tak przygotowany świeży bulion można przechowywać w lodówce do 3 dni, zaś zamrożony nawet do 3 miesięcy. Dobrym pomysłem jest zamrożenie bulionu w woreczkach do lodów, dzięki temu łatwiej jest potem wziąć odpowiednią porcję do przygotowania naszego dania na bazie bulionu.
  5. Składniki do bulionu można dowolnie zmieniać: niektórzy do bulionu warzywnego dodają również kawałek kapusty, czosnku, czy też papryki. Gordon Ramsay zaś dodaje do bulionu białe wino (kiedyś na pewno przetestuję bulion wg jego przepisu ;-) ).
Rate this post

2 thoughts on “Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here