Idealny bulion warzywny ze świeżych warzyw

Bulion warzywny


Bulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły nie był, ale postanowiłam go jeszcze nieco udoskonalić :) I tak oto powstał nowy przepis na bulion warzywny.

Bulion warzywny – Składniki:

  • 3 średnie marchewki (ok. 270g)
  • 1 por (ok. 135g)
  • 1 duża pietruszka (ok. 100g)
  • 1 kawałek selera korzeniowego (ok. 130g)
  • 1 średniej wielkości cebula (ok. 115g)
  • 1 pomidor (u mnie śliwkowy – ok. 80g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 kawałki suszonych grzybów (ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego)
  • 2 litry wody
  • sól do smaku
  • opcjonalnie mielony pieprz do smaku

bulion warzywny


Bulion warzywny – Wykonanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera oraz ząbki czosnku obrać z łupinek.
  2. Pomidora i por umyć.
  3. Cebulę nieobraną opalić ogniem nad palnikiem.
  4. Włożyć wszystkie warzywa do garnka. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać natkę pietruszki, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz w ziarenkach.
  5. Gotować pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) na małym ogniu (bulion nie powinien mocno wrzeć, tylko delikatnie bulgotać, pyrkać) przez około 1-1,5h. Pod koniec doprawić solą i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
  6. Na bazie tego bulionu polecam wypróbować przepis na zupę pieczarkową

Jeśli istnieje taka konieczność, bulion można przecedzić przez sito, by był klarowny.

Gotowy bulion można wykorzystać jako bazę do gotowania zup, sosów, czy też do duszenia warzyw.

Tak przygotowany świeży bulion można przechowywać w lodówce do 3-4 dni (dłużej nie próbowałam), zaś zamrożony nawet do 3 miesięcy. Dobrym pomysłem jest zamrożenie bulionu w woreczkach do lodów, dzięki temu łatwiej jest potem wziąć odpowiednią porcję do przygotowania naszego dania na bazie bulionu.

Składniki do bulionu można dowolnie zmieniać: niektórzy do bulionu warzywnego dodają również kawałek kapusty, selera naciowego czy też papryki. Gordon Ramsay zaś dodaje do bulionu białe wino (kiedyś na pewno przetestuję bulion wg jego przepisu ;-) ).

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.