Bułki do kebaba


Bułki do kebaba – wbrew pozorom nie jest je tak ciężko zrobić. Niby ich wykonanie zajmuje trochę czasu, jednak jest to głównie czas oczekiwania na wyrośnięcie bułek. Ich zagniatanie i przygotowanie to już robota tylko na kilka minut. Tak więc jeśli macie ochotę na domowe bułki do kebaba, to gorąco polecam wypróbować ten przepis :) Pieczywo to można mrozić, a następnie podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie ;)

Bułki do kebaba – Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550)
  • 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego (3 czubate łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • garść sezamu do oprószenia bułek

Dodatkowo potrzebne będą:

  • duża blacha od piekarnika
  • papier do pieczenia
  • pędzelek

ciasto drożdżowe na bułki do kebaba

ciasto drożdżowe w misce

wyrośnięte ciasto drożdżowe

ciasto na bułki do kebaba smarowane żółtkiem

ciasto na bułki do kebaba posmarowane żółtkiem i posypane sezamem

Przepis na bułki do kebaba:

  1. Do przegotowanej, ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągu, na 15-20 minut aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
  2. Do miski wrzucić pozostałą mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Najpierw wymieszać wszystko łyżką, a następnie za pomocą rąk lub robota kuchennego zagnieść na gładkie ciasto. Najlepiej wyrabiać je (gnieść, rozciągać) przez minimum 15 minut aż ciasto będzie idealnie gładkie i elastyczne. Dużą miskę oprószyć wewnątrz mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągnąć ją na kształt koła. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do  200 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
  4. Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, ponacinać ją wzdłuż ostrym nożem (porobić takie paski jak na załączonym zdjęciu). Następnie za pomocą pędzelka  posmarować pieczywo rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
  5. Piec bułkę do kebaba w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut, do zarumienienia. Po ostygnięciu pokroić na 4 części. A następnie każdą cześć przekroić w poprzek, by utworzyć kieszonkę w bułce. Takie bułki do kebaba można również zamrozić, a potem podgrzać na grillu elektrycznym – wtedy smakują identycznie jak w prawdziwym kebabie. Smacznego!


Inspiracja
bułki do kebaba

chleb do kebaba

pieczywo do kebaba

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Bułki do kebaba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.