Bułki maślane


Bułki maślane z sezamem. Pyszne, puszyste, mięciutke :) Idealne z dżemem na słodkie wieczory i poranki ;) Z podanego przepisu wychodzi 8 bułeczek. Wypróbujcie koniecznie!

 

Bułki maślane – Składniki:

  • Mąką pszenna tortowa – 450g
  • Drożdże suszone – 7g
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżka
  • Mleko – 170ml do ciasta + 3 łyżki do posmarowania bułek
  • Masło – 85g
  • Żółtko – 1 sztuka do posmarowania bułek
  • Sezam – do posypania bułek

 

DSC_0327

 

 

Bułki maślane – Wykonanie:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszać.
  2. W garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło.
  3. “Mokre” składniki połączyć z “suchymi”. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.
  4. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części. Z każdej części uformować 4 okrągłe bułeczki. Przykryć je ponownie ściereczką na 30 minut, by znów nieco wyrosły.
  5. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Posmarować bułki i posypać sezamem.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Piec maślane bułeczki przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia).

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Bułki maślane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.