bułki bez drożdżybułki bez drożdży

Bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu


Bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu – powiem krótko – te bułeczki zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak pyszne, więc z ręką na sercu mogę Wam gorąco polecić ten oto przepis na pyszne, puszyste bułki bez drożdży.


Bułki bez drożdży

Od czasu do czasu tworzę pieczywo w domu. Wtedy mam pewność, że nie ma ono w sobie zbędnych dodatków. Po prostu wiem, co jem. Teraz, w dobie, kiedy koronawirus szaleje i w sklepie zabrakło drożdży, postanowiłam upiec coś bez nich. Tak oto powstały te bułeczki bez drożdży. Nie potrzebują one także zakwasu ani nie wymagają czasu wyrastania, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie w 5 minut! Moja córka uwielbia je zajadać na słodko z dżemem, a mój mąż i ja z dobrej jakości wędliną. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego prostego i szybkiego przepisu na bułki bez drożdży.

bułki bez drożdży przepis

Bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu – Składniki:

Składniki na bułki pszenne bez drożdży:

  • 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 lekko czubata łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowe składniki:

  • woda do moczenia rąk
  • mak, czarnuszka lub sezam do oprószenia bułek (ja tym razem użyłam maku niebieskiego)

bułki na sodzie

Przepis na bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, tyczy się to głównie jogurtu naturalnego. Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć go z lodówki, to możecie kubeczek włożyć do miski z ciepłą wodą i kilkukrotnie wymieszać jogurt, by się nieco ogrzał.
  2. Do jednej miski wrzucić najpierw sypkie składniki (mąkę, cukier, sól i sodę oczyszczoną) i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt w temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszać całość do połączenia się składników. Ewentualnie można się wspomóc mikserem z hakami do wyrabiania ciasta i zmiksować całość przez chwilę. Ręce lekko zwilżyć wodą i tak przygotowane ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej porcji uformować bułeczkę.
  3. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać bułka na blaszce. Każdą bułeczkę delikatnie przetrzeć wilgotną od wody dłonią, a następnie za pomocą noża zrobić lekkie nacięcia. Wierzch bułek oprószyć makiem (tak jak w moim przypadku) lub też innymi ulubionymi dodatkami, np. czarnuszką bądź sezamem.
  4. Piekarnik nagrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół bez termoobiegu) i piec bułki przez ok. 20 minut do zarumieniania.
  5. Po upieczeniu studzić bułki na kratce, by odparowały. Podawać z ulubionymi dodatkami, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Smacznego!

Polecam również przepis na: bułeczki drożdżowe oraz bułki na jogurcie.

bułki pszenne bez drożdży

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

49 odpowiedzi na “Bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu

  1. Asia :

    Na jakiej wysokości piec bułki na blasze aby równo się wypiekały ? U mnie wyszły bardziej wypieczone od spodu a piekłam na środku piekarnika.

    • Paulina :

      Ja piekę na środkowej półce, aczkolwiek piekarnik piekarnikowi nie jest równy. Najlepiej przeczytać instrukcję swojego piekarnika :) bo być może, któraś z grzałek ma mocniejsze grzanie. Pozdrawiam :)

  2. Paulina :

    Jak długo trzeba mieszać,wyrabiać to ciasto aby było dobre? Niestety musiałam mieszać ręcznie i obawiam się że za krótko… i bardzo się kleiło do rąk.

    • Paulina :

      Za krótki czas pieczenia?
      Albo to tylko wrażenie niedopieczenie – pozwoliła Pani/Pan bułkom odparować po upieczeniu? Jeszcze gorących nie powinno się kroić.

    • Paulina :

      Tak jak każde bułki, obojętnie czy pieczone w domu, czy kupione – na drugi dzień już nie są takie chrupiące ;)

    • Paulina :

      Jeśli dodamy mleko, to trzeba by było też zmieniać ilość mąki, by bułki miały odpowiednią gęstość. Więc ciężko mi powiedzieć :)

    • PiTer :

      Bułki nie urosną. Istotą pieczenia bez drożdży jest to, że stosujemy sodę (zasadę) i coś kwaśnego (kefir lub jogurt). Następuje powstawanie piany, która spulchnia pieczywo zamiast drożdży. No chyba, że mleko już skwaśniało ;)

  3. Kasiek :

    Bułeczki pyszne. Szybkie w przygotowaniu, idealne do zrobienia przed pracą. Ja daję po połowie łyżeczki sody i proszku do pieczenia. Zamiennie kefir, maślankę lub jogurt. Dziękuję za przepis.

  4. Dana :

    Upiekłam wg przepisu. Bułeczki chrupiące i miękkie w środku. Pycha. Właśnie piecze je także moją siostra. Prosto ,szybko o smacznie. Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.