bułki pszenne
Bułki Pieczywo

Bułki pszenne cięte

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 25 minut | Porcje : 8 dużych bułek

Bułki pszenne cięte – to pieczywo pośrednie, bo ni to bułki poznańskie, ni to bułki jogurtowe. Charakteryzują się tym, że mają podłużny kształt i nacięcie na środku. No i jedno jest pewne – są przepyszne i super się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Super smakują zarówno na słodko, np. z dżemem, jak i na wytrawnie, np. z serem lub szynką. Jeśli macie ochotę na domowe pieczywo, to koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis na bułki pszenne cięte.


Nie wiem jak Wy, ale my ostatnimi czasy unikamy stania w kolejkach. Dlatego, jak tylko mam okazję, to piekę domowe pieczywo. Po wielkim kryzysie i braku drożdży w sklepach, pojawiło się u nas ich pod dostatkiem, więc mam 2 kosteczki w zapasie, które mi z reguły na 7-10 dni pieczenia wystarczą.

Mój mąż uwielbia pszenne bułki, więc tym razem zrobiłam takie cięte, które pewnie znacie z piekarni, czy też wielkopowierzchniowych sklepów, gdzie są często sprzedawane. Nie są to typowe bułki poznańskie z przedziałkiem, ani też typowe bułki jogurtowe i być może mają jakaś swoją oryginalną nazwę, ale ja na nie mówię po prostu bułki pszenne cięte :) Zwał jak zwał, smakują przepysznie i gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na te bułeczki.

bułki domowe

Bułki pszenne cięte – Składniki:

  • 15 g drożdży
  • 125 ml ciepłej wody (pół szklanki)
  • 125 ml ciepłego mleka (pół szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g maki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1 jajko rozmiar M
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 bardzo czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany – ok. 40 g (lub opcjonalnie gęsty jogurt naturalny)

Do posmarowania wierzchu bułeczek:

  • 1 żółtko
  •  50 ml mleka

ciasto drożdżowe
wyrośnięte ciasto drożdżowe ciasto na bułki ciasto na bułki pszenne bułki pszenne upieczone

Przepis na bułki pszenne cięte:

  1. Wszystkie składniki na bułki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru oraz 50 ml letniej wody i 50 ml letniego mleka (ich temperatura nie powinna przekraczać 40 st. C). Wymieszać całość, by uzyskać jednolitą masę. Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20 minut (w tym czasie powinien się spienić i zwiększyć swoją objętość).
  3. Masło roztopić w rondelku, odstawić do ostudzenia.
  4. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. W osobnym garnuszku wymieszać ze sobą ostudzone, roztopione masło wraz z jajkiem i kwaśną śmietaną oraz pozostałym mlekiem (75 ml) i pozostałą wodą (75 ml). Tak przygotowaną mieszankę dodać do przesianej mąki. Dodać również wyrośnięty zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką. Kolejno rozpocząć wyrabianie ciasta drożdżowego. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Ja zazwyczaj używam miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego i wyrabiam wtedy ciasto na wysokich obrotach przez ok. 5 minut (w tym czasie powinno stać się miękkie i elastyczne, ładnie odchodzić od ścianek misy). Jeśli chcecie jednak wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie, to musicie na to poświęcić więcej czasu – ok. 10 minut.
  5. Wyrobione ciasto drożdżowe włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut (ciasto powinno tym czasie podwoić swoją objętość).
  6. W międzyczasie na dużej, płaskiej blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia.
  7. Wyrośnięte ciasto odgazować (czyli chwilę pozagniatać, przez około minutę), a następnie podzielić na 8 części (można na więcej, np. na 12 części, jeśli chcecie żeby bułeczki wyszły nieco mniejsze). Z każdej części uformować kulki, następnie lekko je spłaszczyć tworząc podłużne, owalne bułeczki. Uformowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papier do pieczenia. Przykryć je suchą ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
  8. Po tym czasie, gdy bułki wyrosną, zrobić w każdej podłużne nacięcie na środku. Wierzch bułeczek posmarować rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  9. Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
  10. Do nagrzanego piekarnika wstawić blaszkę z bułkami i piec je przez ok. 20-25 minut (do zrumienienia).
  11. Po upieczeniu przełożyć bułeczki na kratkę i odstawić do ostygnięcia.  Kroić dopiero po ostudzeniu i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Polecam również mój sprawdzony przepis na: bułki jogurtowe.

domowe pieczywo bułki prosty przepis bułki pszenne przepis

4.8 / 5 ( 426 głosów )

17 thoughts on “Bułki pszenne cięte”

  1. Świetne bułki, pierwsze które wyszły mi tak pysznie! :) Mąż nawet się nie zorientował, że nie są z piekarni, a zwykle nie byłam do końca zadowolona z własnego pieczywa :)

  2. 15g świeżych drożdży to jedno opakowanie 7g drożdży suchych :)
    Ja robię zaczyn z każdych drożdży ale podobno z suchych nie trzeba, jak dobrze wyrobi się ciasto.
    Pozdrawiam!

  3. A dlaczego one wychodzą takie płaskie?
    Moja radość z robienia ich skończyła się w momencie, kiedy zobaczyłam je rozpłaszczone, niczym flądry :-(

    1. Drożdże były świeże i aktywne? Wyrosły? Czy wyrabiała Pani ciasto odpowiednio długo? Czy wyrastało do podwojenia swojej objętości? itd?

  4. Bulki są OK, ale spodziewałam się czegoś więcej. Należy dodać jeszcze jedna łyżeczkę soli… Pieklam je 30 min bez termoobiegu w 190 st, później straciłam cierpliwość i włączyłam termoobieg na jeszcze 10 min! Ponadto pomimo tego że ciasto mi super urosło, bulki są finalnie dość płaskie.

    1. Przypominam tylko,ze czas pieczenia to wina piekarnika a nie przepisu ;) a ilość soli, to kwestia gustu – ja soli nie nadużywam ;)

  5. Dziś troszkę wolnego więc bułeczki się upiekły, w mgnieniu oka się rozeszły- sama zjadłam 3 sztuki na poczekaniu.Fajny przepis.Dzięki i zostanie że mną na długo.Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.