Bułki z ciasta chlebowego na pizzę. Idealnie smakują z wszelkiego rodzaju twarożkami ;-)
Składniki
- Drożdże 30g świeżych (lub 14g suszonych)
- Cukier 1 łyżeczka
- Woda 300-350ml ciepłej wody (w zależności od mąki – różnią się chłonnością)
- Mąka pszenna tortowa 500g
- Sól 1 łyżeczka
- Oliwa extra vergine 2 łyżki
- Suszone oregano 2 łyżeczki
- Suszona bazylia 2 łyżeczki
Wykonanie:
- Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier. Zalać połową ciepłej wody (ok. 40st.C) i wymieszać dokładnie. Odstawić drożdże do wyrośnięcia (na ok. 5-10minut).
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól. Stopniowo dodawać rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie stopniowo dolewać wodę i mieszać, by mąka się wchłonęła (można ten etap również wykonać za pomocą haków w robocie).
- Przenieść ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę. Knykciami delikatnie naciskać ciasto, formując dysk. Następnie zwinąć przeciwległe końce ciasta do siebie i znów stworzyć z ciasta dysk, ponownie złożyć przeciwne końce do siebie (żeby powstał pół-księżyc). Ciasto należy tak wyrabiać przez ok. 5-10 minut aż będzie elastyczne i zacznie się kurczyć przy rozciąganiu go ręką.
- Ciasto przenieść do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60-90 minut do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
- Gdy ciasto wyrośnie wyciągnąć je z miski, uformować wałek, podzielić na 8 części. Z każdej porcji uformować bułki, lekko je spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną można naciąć na nich rowek. Posmarować bułki pędzelkiem nasączonym oliwą z oliwek.
- Piekarnik nagrzać do 210C. Wstawić blaszkę z bułkami do piekarnika i piec ok. 10-15 minut do zrumienienia
- Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Smacznego!
alez musiały smakować i pachnieć:D achh
Ależ mi smaku narobiłaś, zrobię sobie na jutro na śniadanko ;)
Ciekawy przepis;)