bułki zapiekane z szynka i serem
Śniadania i kolacje Śniadanie

Bułki zapiekane z szynką i serem

Bułki zapiekane z szynką i serem to pomysł na efektowne śniadanie lub kolację. Rodzinka będzie na pewno mile zaskoczona, ponieważ takie bułeczki nie tylko ładnie się prezentują, ale także świetnie smakują.

Kajzerki zapiekane z szynką i serem

Ten przepis to idealna propozycja na pyszne śniadanie lub kolacje. Do wykonania tego przepisu można użyć kupnych bułek lub można też przygotować je samemu, np. z tego przepisu na domowe kajzerki. Dodatkowo można je na sam koniec polać ketchupem, sosem czosnkowym lub barbeque. Przy okazji polecam także na śniadanie lub kolację mój sprawdzony przepis na naleśniki :) Z nim udaje się nawet pierwszy naleśnik! :)

Składniki:

  • 5 bułek kajzerek
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub szczypiorku) + odrobina do oprószenia bułek po upieczeniu
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków sera żółtego
  • kilka ogórków małosolnych lub kiszonych (ewentualnie konserwowych)

Przepis na bułki zapiekane z szynką i serem:

  1. Każdą bułkę naciąć w kilku miejscach (najlepiej w miejscach wgłobienia wzoru kajzerki), ale nie na pełną głębokość.
  2. Jajka rozbić do miseczki, dodać czosnek, słodką paprykę, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, np. widelcem lub ubijaczką do jajek.
  3. Plasterki szynki i sera podzielić na mniejsze kawałki.
  4. Ogórki małosolne (lub kiszone lub konserwowe wedle uznania) pokroić na plasterki.
  5. Delikatnie rozchylić bułkę i posmarować wnętrze każdej bułki rozkłóconym jajkiem z przyprawami. Posmarować też wierzch bułeczki.
  6. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na nim wcześniej przygotowane bułki. W nacięcia powkładać plasterki szynki i sera. Piec całość w 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 12-13 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu wcisnąć w bułki kilka plasterków ogórka. Na koniec oprószyć dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Polecam także przepis na domowe zapiekanki na bułkach lub chlebie. To smaki mojego dzieciństwa, do których lubię często powracać.

bułki zapiekane z szynką i serem przepis
4.7 / 5 ( 107 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.