Inspiracja: Cannelloni z mięsem w sosie porowym wg Okrasy . Kuchnia Lidla.
Przepis nieco zmodyfikowałam, używając tego, co akurat miałam pod ręką w lodówce.
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym – Składniki
- Szynka wieprzowa 500g na mielone
- Makaron cannelloni ok. 14 rurek makaronu
- Słodka śmietana 30% 300ml
- Czosnek 5 ząbków
- Por 1 por
- Masło 50g
- Mleko 3,2% 300ml
- Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- Suszony majeranek 1 łyżeczka
- Białe wytrawne wino 200ml
- Sól do smaku
- Biały pieprz świeżo mielony
- Mąka 50g
- Jajko 1 jajko
- Ser żółty 250g
- Olej rzepakowy do smażenia
- Cebula 1 cebula
- Pomidory koktajlowe kilka pomidorków
- Bazylia kilka listków bazylii do dekoracji
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym – Wykonanie:
- Szynkę wieprzową zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa.
- Cebulę i 4 ząbki czosnku posiekać w drobną kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszklą.
- Dorzucić na patelnię mięso mielone, lekko poddusić. Dodać mielony biały pieprz, majeranek i sól. Wymieszać.
- Do miseczki zetrzeć na małych oczkach ser.
- Mięso przełożyć do miseczki, ostudzić. Następnie dodać do niego jajko i wyrobić rękoma. Dodać większą część sera do mięsa (pozostawić niewielką ilość do posypania dania), wymieszać. Każdą rurkę makaronu cannelloni wypełniamy przygotowanym farszem mięsnym.
- Przygotować sos porowy: Por pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka nalać olej rzepakowy i zeszklić por. Dolać białe wino, posiekany ząbek czosnku, a gdy wino odparuje, dodać masło, następnie mąkę. Energicznie wymieszać. Dodać mleko i śmietankę. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylać część przygotowanego sosu, ułożyć cannelloni, następnie wylać pozostałą część sosu. Wierzch posypać serem.
- Piec przez ok. 30-40 minut w 200C ( taki czas pieczenia widniał na opakowaniu mojego makaronu cannelloni – w zależności od firmy, czas pieczenia może się różnić).
- Gotowe danie ozdobić pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.


Zrobilam wedlug przepisu i polecam !!!!! Wyszlo przepyszne ;-) moj maz sie mega zachwycal a te pomidorki koktajlowe i swieza bazylia cudownie dodaja tej potrawie jeszcze wiecej smaku ;-) pozdrawiam! Przepis jest na prawde mega ;-)
Cieszę się, że smakowało :)
Smacznie wygląda :)
ten sos porowy brzmi pysznie!
Bardzo apetycznie wygląda.
W sosie porowym???? Hmmm…
Pięknie Ci się zapiekły canelloni :) Bardzo fajnie wyglądają :)
Takie właśnie lubię, z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, pycha, u Ciebie wygląda przepysznie, też zaglądam do ,kuchni lidla, dziś robię bezy cukiernika z kremem czekoladowym, mniam :)
Przez Ciebie Paula głodna się zrobiłam, a minęły tylko 2 godziny od obiadku! :-)
Ania
Super cannelloni i piękne zdjęcia :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
myszkagotuje.blogspot.com
Cannelloni w sosie porowym, coś nowego, na pewno było pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
bardzo apetyczne danie, pięknie podane!
pyszne :) ale takie kaloryczne dania robię bardzo rzadko :( chociaż mogłabym jeść codziennie bo uwielbiam kuchnię włoską, makarony i ser w każdej postaci!
bardzo lubię cannelloni:) dla mnie pycha:)
super, lubię cannelloni :)
Wpraszam się na obiad;)