Carpaccio z buraka to bardzo prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Do jego wykonania polecam pieczone buraki, aczkolwiek jeśli zależy Wam na czasie wykonania, to można użyć gotowych buraków gotowanych. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na carpaccio z buraków, zwłaszcza jak szukacie pysznej przystawki na imprezę lub rodzinną kolację.
Carpaccio z buraka – Składniki:
Składniki na carpaccio z buraków:
- 3 średnie buraki – ok. 400 g
- garść roszponki lub rukoli
- garść orzechów włoskich (lub ewentualnie płatków migdałów, ziaren słonecznika, orzeszków piniowych itp.)
- kawałek parmezanu lub innego ulubionego sera (np. grana padano, koziego, feta)
Składniki na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu balsamicznego)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie można dodać również łyżeczkę miodu i musztardy (u mnie tym razem bez)
Przepis na carpaccio z buraka:
- Buraki upiec lub ugotować (zobacz szczegółowe wskazówki na końcu wpisu). Następnie obrać je i pokroić na bardzo cienkie plastry – ja robię to na mandolinie do warzyw i ustawiam ją na 2 mm grubości. Pokrojone w plasterki buraki ułożyć na bardzo dużym talerzu lub na 2 średnich. Mój talerz miał 32,5 cm średnicy.
- Roszponkę (lub rukolę) rozłożyć na buraczkach.
- Orzechy włoskie wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażać je przez parę minut aż zaczną wyzwalać aromat. Następnie ściągnąć je z patelni, ostudzić, a kolejno posiekać na mniejsze kawałki. Oprószyć nimi carpaccio z buraków.
- Następnie parmezan zetrzeć na tarce do krojenia w plastry (jeśli użyjecie sera feta lub koziego, to wystarczy go pokruszyć) i również posypać nim carpaccio.
- Na koniec przygotować sos winegret. W tym celu wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny (lub ocet balsamiczny) oraz sól i pieprz do smaku. Również można dodać do sosu odrobinę musztardy oraz miodu, jeśli lubicie sos winegret w tejże postaci.
- Polać carpaccio z buraków wyżej przygotowanym sosem. Smacznego!
Jak ugotować buraki do carpaccio?
- Buraki wyszorować (zostawić je w skórce), zalać wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie. Czas gotowania buraków zależy od ich wielkości – małe będą się gotowały około 60 minut, a większe około 90 minut. Do gotowania należy starać się używać buraków o zbliżonej wielkości, by gotowały się równomiernie. Po ugotowaniu buraki należy wyciągnąć od razu z wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. Jeszcze lekko ciepłe obrać ze skórki.
Jak upiec buraki do carpaccio?
- Każdy burak z osobna owinąć w folię aluminiową. Ułożyć buraki na blaszce do pieczenia lub wstawić do foremki do pieczenia (zapobiegnie to ewentualnemu rozlewaniu się soków z pieczonych buraków). Piec buraki w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C (funkcja góra-dół, a blaszkę wstawić na środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia jest zbliżony do czasu gotowania i wynosi 60-90 minut, w zależności od wielkości buraków. Kiedy buraki nieco ostygną, należy obrać je ze skórki. Przy lekko ciepłych burakach zdejmuje się ją łatwiej niż przy tych już całkowicie ostudzonych.
Sałatka -pyszniutka