carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka


Carpaccio z buraka to bardzo prosta i pyszna alternatywa dla tradycyjnego carpaccio z wołowiny. Do jego wykonania polecam pieczone buraki, aczkolwiek jeśli zależy Wam na czasie wykonania, to można użyć gotowych buraków gotowanych. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na carpaccio z buraków, zwłaszcza jak szukacie pysznej przystawki na imprezę lub rodzinną kolację.


Carpaccio z buraka – Składniki:

Składniki na carpaccio z buraków:

  • 3 średnie buraki – ok. 400 g
  • garść roszponki lub rukoli
  • garść orzechów włoskich (lub ewentualnie płatków migdałów, ziaren słonecznika, orzeszków piniowych itp.)
  • kawałek parmezanu lub innego ulubionego sera (np. grana padano, koziego, feta)

Składniki na sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu balsamicznego)
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie można dodać również łyżeczkę miodu i musztardy (u mnie tym razem bez)

carpaccio z burakow

Przepis na carpaccio z buraka:

  1. Buraki upiec lub ugotować (zobacz szczegółowe wskazówki na końcu wpisu). Następnie obrać je i pokroić na bardzo cienkie plastry – ja robię to na mandolinie do warzyw i ustawiam ją na 2 mm grubości. Pokrojone w plasterki buraki ułożyć na bardzo dużym talerzu lub na 2 średnich. Mój talerz miał 32,5 cm średnicy.
  2. Roszponkę (lub rukolę) rozłożyć na buraczkach.
  3. Orzechy włoskie wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażać je przez parę minut aż zaczną wyzwalać aromat. Następnie ściągnąć je z patelni, ostudzić, a kolejno posiekać na mniejsze kawałki. Oprószyć nimi carpaccio z buraków.
  4. Następnie parmezan zetrzeć na tarce do krojenia w plastry (jeśli użyjecie sera feta lub koziego, to wystarczy go pokruszyć) i również posypać nim carpaccio.
  5. Na koniec przygotować sos winegret. W tym celu wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny (lub ocet balsamiczny) oraz sól i pieprz do smaku. Również można dodać do sosu odrobinę musztardy oraz miodu, jeśli lubicie sos winegret w tejże postaci.
  6. Polać carpaccio z buraków wyżej przygotowanym sosem. Smacznego!

Jak ugotować buraki do carpaccio?

  1. Buraki wyszorować (zostawić je w skórce), zalać wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie. Czas gotowania buraków zależy od ich wielkości – małe będą się gotowały około 60 minut, a większe około 90 minut. Do gotowania należy starać się używać buraków o zbliżonej wielkości, by gotowały się równomiernie. Po ugotowaniu buraki należy wyciągnąć od razu z wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. Jeszcze lekko ciepłe obrać ze skórki.

Jak upiec buraki do carpaccio?

  1. Każdy burak z osobna owinąć w folię aluminiową. Ułożyć buraki na blaszce do pieczenia lub wstawić do foremki do pieczenia (zapobiegnie to ewentualnemu rozlewaniu się soków z pieczonych buraków). Piec buraki w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C (funkcja góra-dół, a blaszkę wstawić na środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia jest zbliżony do czasu gotowania i wynosi 60-90 minut, w zależności od wielkości buraków. Kiedy buraki nieco ostygną, należy obrać je ze skórki. Przy lekko ciepłych burakach zdejmuje się ją łatwiej niż przy tych już całkowicie ostudzonych.

carpaccio z buraka przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.