Chili con carne – to pyszne danie jednogarnkowe, które polecam wypróbować każdemu, a zwłaszcza tym, którzy uwielbiają meksykańskie smaki. Chilli con carne czasami zajadamy z tortillą kukurydzianą w formie chipsów, czasami z dodatkiem ryżu, a jeszcze innym razem w formie burrito. Polecam to danie jako obiad lub smaczną kolację.
Chili con carne przepis
Chili con carne jest popularną potrawą kuchni meksykańskiej. W skład tego dania wchodzi głównie mielona wołowina, pomidory, papryczka chili, cebula oraz kmin rzymski. My najczęściej chili con carne zajadamy w towarzystwie ryżu zwykłego (takiego ugotowanego bez dodatków), a czasami zawijanego w burrito.
Chili con carne – Składniki:
- 400 g wołowiny (np. szynka z łopatką lub porcja na gulasz; ewentualnie gotowe zmielone mięso)*
- 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 średnie białe cebule – ok. 240 g
- 1 średnia czerwona cebula – ok. 80 g
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki chilli (lub więcej do smaku, wedle uznania)
- 2 łyżeczki cukru
- 100-150 ml wody (lub bulionu – u mnie odcedzony rosół, czyli bulion drobiowy)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 300 ml przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu!)
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 duża papryka czerwona – ok. 240 g
- 1 puszka czerwonej fasoli ( 240 g po odsączeniu z zalewy)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po odsączeniu z zalewy)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub kolendra (do oprószenia dania, opcjonalnie)
- gęsta kwaśna śmietana do ozdoby (opcjonalnie)
- nachosy do podania (opcjonalnie); może być także ugotowany ryż
Przepis na chili con carne:
- Cebule (białe i czerwoną) obrać, a następnie pokroić w kosteczkę (o boku nie większym niż 0,5 cm).
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Można też go zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Wrzucić pokrojone cebule, czosnek oraz przyprawy (paprykę słodką mieloną, paprykę wędzoną, oregano, mielony kumin rzymski, chili, cukier oraz sól i pieprz do smaku). Całość dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu aż cebula się lekko zeszkli (ale nie zarumieni).
- Następnie zgarnąć cebulę na bok, dodać na patelnię 1 łyżkę oliwy lub oleju rzepakowego, zwiększyć delikatnie płomień, wrzucić mięso i smażyć je do czasu aż przestanie być surowe, co jakiś czas mieszając. Na koniec przemieszać całą zawartość patelni. Dodać bulion oraz passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość pod przykryciem (na ogniu ciut mniejszym niż średni płomień, tak by mięso się nie przypalało; można co jakiś czas je przemieszać).
- W międzyczasie paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o boku ok 1-1,5 cm.
- Po tych 20 minutach duszenia dodać na patelnię pokrojoną paprykę, wymieszać i dusić potrawę dalej pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Czerwoną fasolę również odsączyć z zalewy i delikatnie przepłukać.
- Następnie (po tych 10 minutach duszenia się papryki) dorzucić do chili con carne również fasolę oraz kukurydzę, wymieszać. Dusić całość dalej pod przykryciem przez około 3 minuty (nie doprowadzić do rozgotowania się fasoli). Jeśli danie wyszło zbyt gęste to można do niego dolać odrobinę bulionu lub wody.
- Gotowe chili con carne podawać z ryżem lub z nachosami. Można dodatkowo je ozdobić kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!
Jeśli lubicie dania z mięsem mielonym to polecam wypróbować również słynne danie kuchni włoskiej, czyli makaronową zapiekankę zwaną lazania.