chili con carne

Chili con carne


Chili con carne – to pyszne danie jednogarnkowe, które polecam wypróbować każdemu, a zwłaszcza tym, którzy uwielbiają meksykańskie smaki. Chilli con carne czasami zajadamy z tortillą kukurydzianą w formie chipsów, czasami z dodatkiem ryżu, a jeszcze innym razem w formie burrito. Polecam to danie jako obiad lub smaczną kolację.


Chili con carne przepis

Chili con carne jest popularną potrawą kuchni meksykańskiej. W skład tego dania wchodzi głównie mielona wołowina, pomidory, papryczka chili, cebula oraz kmin rzymski. My najczęściej chili con carne zajadamy w towarzystwie ryżu zwykłego (takiego ugotowanego bez dodatków), a czasami zawijanego w burrito.
chili con carne przepis

Chili con carne – Składniki:

  • 400 g wołowiny (np. szynka z łopatką lub porcja na gulasz; ewentualnie gotowe zmielone mięso)*
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 średnie białe cebule – ok. 240 g
  • 1 średnia czerwona cebula – ok. 80 g
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki chilli (lub więcej do smaku, wedle uznania)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100-150 ml wody (lub bulionu – u mnie odcedzony rosół, czyli bulion drobiowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 300 ml przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu!)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża papryka czerwona – ok. 240 g
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( 240 g po odsączeniu z zalewy)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po odsączeniu z zalewy)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub kolendra (do oprószenia dania, opcjonalnie)
  • gęsta kwaśna śmietana do ozdoby (opcjonalnie)
  • nachosy do podania (opcjonalnie); może być także ugotowany ryż

chilli con carne przepis

Przepis na chili con carne:

  1. Cebule (białe i czerwoną) obrać,  a następnie pokroić w kosteczkę (o boku nie większym niż 0,5 cm).
  2. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Można też go zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Wrzucić pokrojone cebule, czosnek oraz przyprawy (paprykę słodką mieloną, paprykę wędzoną, oregano, mielony kumin rzymski, chili, cukier oraz sól i pieprz do smaku). Całość dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu aż cebula się lekko zeszkli (ale nie zarumieni).
  4. Następnie zgarnąć cebulę na bok, dodać na patelnię 1 łyżkę oliwy lub oleju rzepakowego, zwiększyć delikatnie płomień, wrzucić mięso i smażyć je do czasu aż przestanie być surowe, co jakiś czas mieszając. Na koniec przemieszać całą zawartość patelni. Dodać bulion oraz passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość pod przykryciem (na ogniu ciut mniejszym niż średni płomień, tak by mięso się nie przypalało; można co jakiś czas je przemieszać).
  5. W międzyczasie paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o boku ok 1-1,5 cm.
  6. Po tych 20 minutach duszenia dodać na patelnię pokrojoną paprykę, wymieszać i dusić potrawę dalej pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
  7. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  8. Czerwoną fasolę również odsączyć z zalewy i delikatnie przepłukać.
  9. Następnie (po tych 10 minutach duszenia się papryki) dorzucić do chili con carne również fasolę oraz kukurydzę, wymieszać. Dusić całość dalej pod przykryciem przez około 3 minuty (nie doprowadzić do rozgotowania się fasoli). Jeśli danie wyszło zbyt gęste to można do niego dolać odrobinę bulionu lub wody.
  10. Gotowe chili con carne podawać z ryżem lub z nachosami. Można dodatkowo je ozdobić kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!

Jeśli lubicie dania z mięsem mielonym to polecam wypróbować również słynne danie kuchni włoskiej, czyli makaronową zapiekankę zwaną lazania.

chilli con carne

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.