chleb bez drożdży przepis

Chleb bez drożdży


Chleb bez drożdży – to ostatnia deska ratunku, gdy nie chcemy biegać codziennie do piekarnik, a drożdży wokół brak. No chyba, że zrobiliście zapasy drożdży, to super ;) My niestety upolowaliśmy tylko jedną kostkę, więc trzeba było sobie poradzić jakoś inaczej, by stworzyć pyszne domowe pieczywo. No i tym sposobem powstał pyszny chleb bez drożdży, który gorąco polecam Wam wypróbować.


Chleb bez drożdży przepis

Jeśli nie macie drożdży, a macie ochotę na pyszne, chrupiące domowe pieczywo, które możecie przygotować w mniej niż godzinę (wliczając w to już czas pieczenia), to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na domowy chleb. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut, a potem już tylko około 40 minut pieczenia, by móc się cieszyć pysznym, chrupiącym chlebem bez drożdży. Poniższy przepis to chleb na sodzie i proszku do pieczenia. Nie polecam dodawać samej sody ani samego proszku do pieczenia i w ilości nie większej niż 1,5 łyżeczki łącznie tych dwóch składników, ponieważ wtedy chleb może wyjść nieco gorzki. Z moimi proporcjami chleb bez drożdży wychodzi idealny, więc polecam ściśle trzymać się przepisu.

Chleb bez drożdży – Składniki:

  • 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500 (ewentualnie typ 650)
  • 450 ml maślanki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 całkowicie płaskiej łyżeczki sody
  • 3/4 całkowicie płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • sezam, mak lub czarnuszka do oprószenia chleba
  • woda do posmarowania wierzchu chleba

Dodatkowo:

  • keksówka o wymiarach 27 cm x 8 cm (mierząc po spodzie blaszki) i 30 cm x 12 cm (mierząc po górnych brzegach blaszki)
  • papier do pieczenia

domowy chleb chleb przepis

Przepis na chleb bez drożdży:

  1. Foremkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12  cm (licząc po górnych brzegach blaszki) wyłożyć papierem do pieczenia. W międzyczasie zacząć już rozgrzewać piekarnik do 200 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Wszystkie składniki na chleb powinny być w temperaturze pokojowej, więc maślankę należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki lub delikatnie ją podgrzać w garnuszku.
  3. Wszystkie suche składniki wrzucić do miski, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać maślankę i całość wymieszać do połączenia się składników. Masa będzie dość luźna. Tak przygotowane ciasto na chleb przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chlebka delikatnie posmarować wodą (za pomocą łyżeczki lub zamoczoną w wodzie dłonią). Następnie wierzch chlebka oprószyć dowolnymi dodatkami – u mnie był to sezam i czarnuszka.
  4. Do rozgrzanego piekarnika włożyć blaszkę z chlebem i piec go przez ok. 40 minut na środkowej półce. W tym czasie chlebek powinien ładnie się zarumienić. Nie piec go dłużej niż 45 minut, by nadmiernie go nie wysuszyć. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, a chleb pozostawić w środku na ok. 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika, wyjąć chleb z blaszki i odstawić go (w papierze) na kratkę, celem dalszego studzenia. Po około 15 minutach delikatnie ściągnąć papieru do pieczenia i pozostawić chleb na kratce do całkowitego ostudzenia i odparowania.
  5. Chleb bez drożdży kroić dopiero po ostudzeniu. Podawać z ulubionymi dodatkami, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Smacznego!

Gorąco zachęcam również wypróbować pyszne bułki bez drożdży, których przygotowanie również zajmuje mniej niż 5 minut! Do ich wykonania będzie Ci potrzebna soda oczyszczona oraz jogurt. Przepis znajdziesz tutaj: bułki bez drożdży.

chleb bez drożdży
pieczywo przepis
pieczywo domowe przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Chleb bez drożdży

  1. noname :

    Wersja alternatywna jak nie mamy maślanki i sody ale mamy mleko to polecam zrobić taki bardzo podobny przepis:
    400g mąki (polecam typ 650)
    320g mleka (polecam bez laktozy)
    40g oleju (polecam rzepakowy)
    15g proszku do pieczenia
    nieco mniej niż 1 płaska łyżeczka soli
    Mąkę, proszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy. Mleko (letnie, można włożyć na kilkanaście sekund do mikrofalówki jeśli wyciągamy prosto z lodówki) mieszamy z olejem. Wlewamy mleko z olejem do mąki z proszkiem i solą i mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy mokrymi rękami (bo ciasto jest dość lepkie). Możemy zrobić lekkie nacięcie przez środek wzdłuż chleba, żeby góra nie pękała tak bardzo w niekontrolowany sposób. Pieczemy 40 min w temperaturze 200 stopni.

  2. Avinka :

    Właśnie mam go w piekarniku. Jestem bardzo ciekawa, co wyjdzie, bo nie wiem, czy wszystkie składniki miały idealnie tę samą temperaturę.

  3. AviR :

    Właśnie mam go w piekarniku. Jestem bardzo ciekawa, co wyjdzie, bo nie wiem, czy wszystkie składniki miały idealnie tę samą temperaturę.

  4. Ola :

    Dlaczego 2 razu robiąc ten chleb wychodzi mi lekko gumowy w środku?? Wszystko zgodne z przepisem… Ale… w smaku rewelacja minmo wszystko :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.