chlebek bananowy
Wypieki

Chlebek bananowy

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina | Porcje : Keksówka 10 cm x 20 cm

Chlebek bananowy – czemu taka nazwa? Do końca sama nie wiem, bo bardziej przypomina mi to jednak ciasto bananowe niżeli chlebek. No, ale cóż :) Taka nazwa się przyjęła, to niech tak zostanie. Bądź co bądź, chlebek bananowy smakuje przepysznie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

Chlebek bananowy przepis

Przepis na chlebek bananowy jest dziecinnie prosty, a do jego wykonania nawet nie jest potrzebny mikser! Tak więc jeśli macie w domu mocno dojrzałe banany, to właśnie one sprawdzą się idealnie do tego ciasta bananowego.

Przy okazji polecam także mój sprawdzony przepis na gofry. Pyszne, chrupiące i lepsze niż z nadmorskiej budki!

Chlebek bananowy – Składniki:

  • 3 duże dojrzałe banany – ok. 400 g (waga samego owocu, bez skórki)
  • 75 g masła
  • 100 g cukru drobnego do wypieków lub zwykłego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 240 g
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przepis na chlebek bananowy:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, ponieważ pozwala uniknąć zakalca w cieście. Więcej informacji na ten temat możecie znaleźć pod tym wpisem: jak uniknąć zakalca?
  2. Orzechy włoskie oraz czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
  3. Mąkę pszenną tortową i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko.
  4. Masło roztopić, przelać do miski i ostudzić. Dodać banany i rozgnieść je dokładnie za pomocą widelca. Dodać cukier zwykły i wanilinowy, jajko, szczyptę soli oraz powyższą mieszankę sody i mąki. Dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, tylko do czasu połączenia się składników, nie dłużej. Dodać posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 cm x 20 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
  6. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C (góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić blaszkę i piec chlebek bananowy przez około 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu wyjąć ciasto bananowe z piekarnika, odstawić na 10 minut, a następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia i dokończyć studzenie chlebka najlepiej na kratce. Ciasto jest dość słodkie więc nie wymaga już ani polewy czekoladowej ani oprószenia cukrem pudrem. Smacznego!

chlebek bananowy przepis

4.9 / 5 ( 47 głosów )

1 thought on “Chlebek bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.