chlebek ziolowy rwany

Chlebek ziołowy rwany


Chlebek ziołowy rwany to nic innego jak puszysty chlebek pieczony z masłem ziołowym. Najlepiej smakuje na ciepło i stanowi super dodatek np. do dań z grilla.

Chlebek ziołowy rwany przepis

Rwany chlebek z ziołami wygląda bardzo efektownie i zawsze robi wrażenie na gościach, więc polecam go piec na wszelkiego rodzaju imprezy takie jak rodzinny grill, czy Sylwester. Przepis na ten chlebek odrywany jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego przygotowaniem. Jeśli szukacie więcej dań na imprezę, to koniecznie zajrzyjcie tutaj: przekąski na imprezę.

chlebek ziołowy rwany przepis

Chlebek ziołowy – Składniki:

Składniki na chlebek rwany:

  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300-350 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na masło ziołowe:

  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • 1 średnia cebula – ok. 90 g
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli

chlebek rwany

Przepis na chlebek ziołowy rwany:

Przepis na chlebek ziołowy:

  1. Zrobić rozczyn. W tym celu do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 150 ml wody, 1 czubatą łyżeczkę cukru oraz 1 czubatą łyżkę mąki pszennej (zabrać ją z tych 600 gramów mąki pszennej odmierzonej na chleb).  Przykryć miseczkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże urosną i się spienią (zajmuje to około 10-15 minut).
  2. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę pszenną. Dodać sól, wymieszać. Kolejno dodać olej, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą wodę (tyle ile zabierze mąka – więc najpierw wlewam 150 ml, a potem w zależności od chłonności mąki dolewam stopniowo pozostałe 50 ml wody). Wymieszać składniki do połączenia (najpierw mieszam je drewnianą łyżką). Następnie rozpocząć wyrabianie ciasta ręcznie lub mikserem. Ja z reguły najpierw wyrabiam ciasto mikserem z hakami przez ok. 10 minut, a potem jeszcze chwilę zagniatam (rozciągam i składam – tak jak w przypadku wyrabiania ciasta na pizze) ręcznie, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Można delikatnie oprószyć blat mąką podczas wyrabiania.
  3. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Przepis na masełko ziołowe:

  1. Natkę pietruszki i liście bazylii drobno posiekać.
  2. Czosnek obrać i również drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bazylią oraz czosnkiem i cebulą. Dodać sól do smaku (u mnie było to pół łyżeczki).

Przepis na chlebek z masłem czosnkowym:

  1. Wyrośnięte ciasto drożdżowe pozagniatać jeszcze przez 2 minuty (ręcznie), a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wierch ciasta posmarować masłem ziołowo-czosnkowym, a następnie całość pokroić na kilka podłużnych pasów (u mnie o szerokości ok. 5-6 cm). Każdy pasek złożyć w harmonijkę, a następnie przekładać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm.
  2. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (góra – dół, bez termoobiegu). Piec chlebek rwany przez ok. 40-45 minut do zarumieniania. Najlepiej podawać jeszcze ciepły. Wtedy moim zdaniem jest najsmaczniejszy. Super pasuje do dań z grilla oraz jako dodatek do dań na imprezę. Smacznego!


chlebek ziołowy
chlebek ziołowy przepis
chlebek odrywany

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.