Chlebek ziołowy rwany to nic innego jak puszysty chlebek pieczony z masłem ziołowym. Najlepiej smakuje na ciepło i stanowi super dodatek np. do dań z grilla.
Chlebek ziołowy rwany przepis
Rwany chlebek z ziołami wygląda bardzo efektownie i zawsze robi wrażenie na gościach, więc polecam go piec na wszelkiego rodzaju imprezy takie jak rodzinny grill, czy Sylwester. Przepis na ten chlebek odrywany jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego przygotowaniem. Jeśli szukacie więcej dań na imprezę, to koniecznie zajrzyjcie tutaj: przekąski na imprezę.
Chlebek ziołowy – Składniki:
Składniki na chlebek rwany:
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300-350 ml ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na masło ziołowe:
- 100 g masła 82% tłuszczu
- 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- 1 średnia cebula – ok. 90 g
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
Przepis na chlebek ziołowy rwany:
Przepis na chlebek ziołowy:
- Zrobić rozczyn. W tym celu do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 150 ml wody, 1 czubatą łyżeczkę cukru oraz 1 czubatą łyżkę mąki pszennej (zabrać ją z tych 600 gramów mąki pszennej odmierzonej na chleb). Przykryć miseczkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże urosną i się spienią (zajmuje to około 10-15 minut).
- Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę pszenną. Dodać sól, wymieszać. Kolejno dodać olej, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą wodę (tyle ile zabierze mąka – więc najpierw wlewam 150 ml, a potem w zależności od chłonności mąki dolewam stopniowo pozostałe 50 ml wody). Wymieszać składniki do połączenia (najpierw mieszam je drewnianą łyżką). Następnie rozpocząć wyrabianie ciasta ręcznie lub mikserem. Ja z reguły najpierw wyrabiam ciasto mikserem z hakami przez ok. 10 minut, a potem jeszcze chwilę zagniatam (rozciągam i składam – tak jak w przypadku wyrabiania ciasta na pizze) ręcznie, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Można delikatnie oprószyć blat mąką podczas wyrabiania.
- Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Przepis na masełko ziołowe:
- Natkę pietruszki i liście bazylii drobno posiekać.
- Czosnek obrać i również drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
- Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bazylią oraz czosnkiem i cebulą. Dodać sól do smaku (u mnie było to pół łyżeczki).
Przepis na chlebek z masłem czosnkowym:
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe pozagniatać jeszcze przez 2 minuty (ręcznie), a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wierch ciasta posmarować masłem ziołowo-czosnkowym, a następnie całość pokroić na kilka podłużnych pasów (u mnie o szerokości ok. 5-6 cm). Każdy pasek złożyć w harmonijkę, a następnie przekładać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm.
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (góra – dół, bez termoobiegu). Piec chlebek rwany przez ok. 40-45 minut do zarumieniania. Najlepiej podawać jeszcze ciepły. Wtedy moim zdaniem jest najsmaczniejszy. Super pasuje do dań z grilla oraz jako dodatek do dań na imprezę. Smacznego!



chlebek chyba włożony “do góry nogami”, zwykle te falbanki są na wierzchu. Ale przepis wypróbowany i super
Ja ten chleb robię od dawna i zawsze na oko i zawsze wychodzi. Więc nie ma znaczenia czy w przepisie jest informacja o papierze czy nie ma. Jak ktoś umie piec to z tym nie będzie żadnego problemu
Czy po ułożeniu w harmonijkę musi jeszcze raz wyrosnąć?
Naczynie do pieczenia misi być szczelne , bo inaczej masło spłynie do piekarnika
Przepis na chlebek bardzo fajny, ale brak dokładnego opisu i widać niekonsekwencje w zamieszczonych zdjęciach. Nie ma informacji czy chlebek powinien drugi raz wyrastać po ułożeniu w formie i że należy wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Zdjęcie złożonego chlebka przed pieczeniem jest w tortownicy bez papieru, dopiero na przedostatnim zdjęciu widać,że piekł się na papierze.
Dla laika i początkujących kucharzy jest to niewątpliwie spory kłopot.
Mimo wszystko chlebek pyszny
Witam :) Chlebek nie był pieczony w papierze do pieczenia – jeśli by był, to na pewno bym o tym wspomniała :) Na niektórych zdjęciach chlebek jest pokazany na papierze – ale proszę zauważyć, że jest to czysty papier ;) nie poddany pieczeniu. Służył on po prostu jako podkład pod chleb ;) by nie wybrudzić tła do zdjęć.
Cieszę się, że chlebek smakował. Pozdrawiam serdecznie :)
Mam pytanie – jak przeliczyć drożdże na suszone?
Cześć, 5g suszonych drożdży wystarczy.