Chłodnik z arbuza na upalne dni. O właściwościach arbuza, kaloriach oraz diecie arbuzowe możecie zaś poczytać tutaj: Arbuz
Składniki
- Arbuz 500-600g (1/4 małego arbuza)
- Cytryna 4 łyżki soku z cytryny
- Miód 3 łyżki
- Mięta kilka listków
- Kostki lodu kilka kostek
Wykonanie:
- Arbuza schłodzić w lodówce. Zobacz notkę: Arbuz – właściwości, kalorie, przepisy
- Z miąższy arbuza wydrążyć kilka kulek i odłożyć do dekoracji. Resztę miąższu posiekać, usunąć pestki.
- Wrzucić miąższ arbuza do blendera, dodać sok z cytryny, miód oraz lód i całość zmiksować.
- Rozlać chłodnik z arbuza do miseczek, dodać kulki arbuzowe (te wcześniej wydrążone) oraz udekorować listkami mięty. Podawać od razu.
mmm, pyszności, długo zachęcać nie trzeba. Swoją drogą, kiedyś pracowałam w knajpie i tam takiego arbuza serwowano z wódką. Powiem Ci, że niezła opcja na wersję nocną :)
letnia bomba!
Hej zostałaś nominowana do The Versatile Blogger Award, zapraszam do zabawy :)
Podstawiam talerzyk pod taką pysznośc
arbuza bardzo lubię, na pewno by mi posmakował w takim wydaniu:))