chłopski garnek

Chłopski garnek


Chłopski garnek – pewnie większości kojarzy się ze słynnym “Pomysłem na…” Poniżej znajdziecie domową wersję tego dania, bez dodatku jakichkolwiek ulepszaczy itd. Danie to świetnie się sprawdza jako pożywny obiad dla całej rodziny! Mój Mąż był zachwycony :)

Chłopski garnek jest prosty w przygotowaniu, a czas jego wykonania zajmuje mniej niż 30 minut. Pozostały czas, to już czas duszenia i oczekiwania aż warzywa będą odpowiednio miękkie.

Chłopski garnek – Składniki:

  • ok. 500 g kiełbasy np. podwawelskiej
  • ok. 600 g ziemniaków
  • ok. 360 g białej kapusty (pół główki małej kapusty, po wycięciu twardych części)
  • 1 duża papryka czerwona – ok. 300 g
  • 1 średnia cebula – ok. 90 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml wody lub bulionu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • szczypta pieprzu chilli cayenne (opcjonalnie)
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku

chłopski garnek przed duszeniem


domowy przepis na chłopski garnek
pomysł na chłopski garnek

Przepis na chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  2. Kiełbasę obrać z folii (jelita) i pokroić w półksiężyce.
  3. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  4. Kapustę poszatkować (nie musi być drobno) – ja pokroiłam w kostkę o boku ok. 1 cm.
  5. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę.
  6. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  7. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zarumieni. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Odstawić patelnię na bok.
  8. Na dość dużej i głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć je przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać kiełbasę i smażyć kolejne 5 minut, również co jakiś czas mieszając. Kolejno dodać paprykę, kapustę oraz wcześniej podsmażoną cebulkę oraz czosnek. Wymieszać. Wlać ok. 500 ml gorącej, przegotowanej wody (lub bulionu). Dodać pół łyżeczki soli, majeranek, paprykę słodką, szczyptę pieprzu chilli cayenne, ziele angielskie oraz mały liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Opcjonalnie na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić również sos mąka wedle potrzeby (u mnie nie było takiej potrzeby, sos się ładnie zredukował i zagęścił).
  9. Zdjąć danie z palnika, wrzucić do niego drobno posiekany koperek i wymieszać. Smacznego!


przepis na chłopski garnek

chłopski garnek przepis

chłopski garnek w sosie pomidorowym

chłopski garnek z ziemniakami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Chłopski garnek

  1. zbi_k :

    zastanawia mnie opcja pół litra wody lub bulionu! Jeśli w przypadku wody okaże się, że smak potrawy jest dobry to przy zastąpieniu wody bulionem będzie jeszcze lepszy czy nie koniecznie?

    • SłodkaBabeczka :

      Z bulionem jest zdecydowanie lepiej ;) Dodając wodę oczywiście można ją doprawić przyprawami, ale to nie będzie nigdy to samo, co po dodaniu domowego bulionu :)

  2. Ewa :

    Pyszne i syte danie. Wielki garnek wchłoniety przez 3osobowa rodzine w jeden dzień. Uwielbiam przepisy bez użycia sztucznych “ulepszaczy” . Zostaję tu na dłużej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.