Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – prosta i szybka w wykonaniu sałatka – idealna na śniadanie, kolację, czy też w pudełeczko do pracy. Poza tym dzięki obecności jajek w jej składzie sprawdzi się także jako prosta sałatka na Wielkanoc. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który wedle uznania można wzbogacić np. o szynkę, szczypiorek itd.
Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – Składniki:
- 80 g makaronu w kształcie ryżu
- 70 g ziaren słonecznika
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu 285 g)
- 3 duże jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 średnie ogórki konserwowe (ok. 150g)
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do gotowania makaronu
- 3 małe gałązki natki pietruszki do ozdoby
Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – Wykonanie:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odcedzić na sitku. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek, a następnie pokroić w kosteczkę.
- Ogórki również pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Słonecznik uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Ostudzić.
- Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, musztardę oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać.
- Natkę pietruszki posiekać, oprószyć wierzch sałatki. Smacznego!
Super sałatka, dałam dwa razy więcej słonecznika, jest przepyszna.
Robiłam,super,Polecam
Bardzo smakowity przepis, na pewno go wypróbuję.
Jadłam bo robiłam. PRZEPYSZNA