Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym
Bez kategorii

Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym

Pyszne młode ziemniaczki w ziołowej marynacie – upieczone na grillu – z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem w środku – to propozycja, którą koniecznie musicie wypróbować :) A do tego sos czosnkowy lub cebulowy – no mówię Wam – niebo w gębie! :)

Składniki

  • Młode ziemniaki kilka sztuk
  • Oliwa z oliwek pół szklanki
  • Sól szczypta
  • Tymianek suszony do smaku
  • Papryka chilli w proszku do smaku
  • Pieprz kolorowy do smaku
  • Sos szczypiorkowy z czerwoną cebulą zobacz przepis na sos

Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym

Wykonanie:

  1. Przygotować sos wg przepisu: Sos cebulowo-szczypiorkowy
  2. Ziemniaki porządnie wyszorować szczotką lub druciakiem. Pokroić w ćwiartki.
  3. Włożyć je do miski, polać oliwą, dodać sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek i ostrą paprykę. Wszystko wymieszać dokładnie, by ziemniaki przeszły ziołami. Odstawić na 15 minut.
  4. Ziemniaki można piec na zwykłym grillu lub elektryczny przez ok. 20 minut (sprawdzić po tym czasie czy są już miękkie w środku).
  5. Gotowe ziemniaki podawać ze schłodzonym sosem cebulowym .


Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym
Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym

Rate this post

23 thoughts on “Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.