Pomysł na Chrupiące gofry z espresso podpatrzyłam na blogu smacznariposta.com. Nieco zmodyfikowałam kolejne kroki wykonania, ale muszę przyznać, że te gofry mają świetny, charakterystyczny smak i na stałe zagoszczą w mojej kuchni ;-)
Składniki
- Mąka 250g
- Cukier 250g
- Masło 1 kostka miękkiego masła
- Jajko 5 jajek
- Kawa espresso 40ml
- Olej do posmarowania gofrownicy
- Bita śmietana do dekoracji
Wykonanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, miękkie masło oraz espresso. Wymieszać.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę.
- Żółtka dodać do pozostałych składników, mieszać aż masa będzie jednolita.
- Na koniec wmieszać delikatnie białka za pomocą łyżki.
- Wysmarować gofrownicę olejem za pomocą pędzelka. Gdy gofrownica się rogrzeje, wylać ciasto i piec na złoty kolor.
- Gotowe gofry udekorować, np. bitą śmietaną.
Bardzo apetyczne!
wieki nie jadłam!:)
Uwielbiam gofry!
Ekstra! Dla takiego kawosza jak ja wymarzone :)
ciekawy przepis, wyglądają bardzo zachęcająco
zapraszam na http://www.pinkhungry.com