Chrupiące, kawowe gofry z espresso

Chrupiące, kawowe gofry z espresso


Pomysł na Chrupiące gofry z espresso podpatrzyłam na blogu smacznariposta.com. Nieco zmodyfikowałam kolejne kroki wykonania, ale muszę przyznać, że te gofry mają świetny, charakterystyczny smak i na stałe zagoszczą w mojej kuchni ;-)

Składniki

  • Mąka 250g
  • Cukier 250g
  • Masło 1 kostka miękkiego masła
  • Jajko 5 jajek
  • Kawa espresso 40ml
  • Olej do posmarowania gofrownicy
  • Bita śmietana do dekoracji
Chrupiące, kawowe gofry z espresso

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, miękkie masło oraz espresso. Wymieszać.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę.
  3. Żółtka dodać do pozostałych składników, mieszać aż masa będzie jednolita.
  4. Na koniec wmieszać delikatnie białka za pomocą łyżki.
  5. Wysmarować gofrownicę olejem za pomocą pędzelka. Gdy gofrownica się rogrzeje, wylać ciasto i piec na złoty kolor.
  6. Gotowe gofry udekorować, np. bitą śmietaną.

Chrupiące, kawowe gofry z espresso

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Chrupiące, kawowe gofry z espresso

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.