Przekąska, chrupiące pieczarki panierowane najlepiej podawać z sosem czosnkowym z parmezanem

Chrupiące pieczarki panierowane

Chrupiące pieczarki panierowane, z dodatkiem parmezanu i ziół, to obowiązkowa przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra


Chrupiące pieczarki panierowane – Składniki:

  • 500g pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia)
  • 3 średnie jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • pieprz, sól
  • 1 płaska łyżeczka bazylii (można też dodać inne swoje, ulubione zioła)
  • 20g Parmezanu lub sera Grana Padano
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

chrupiące panierowane pieczarki


Chrupiące pieczarki panierowane – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć?), pozbawić trzonków (Panierować będziemy tylko kapelusze. Trzonki można pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie podać je na talerzu wraz z panierowanymi pieczarkami). Posypać pieczarki solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić.
  2. Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, bazylią, startym parmezanem, by powstało jednolite gęste ciasto.
  3. Każdy kapelusz otoczyć w wyżej przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nich w 1/3 zanurzone).
  5. Smażyć pieczarki z obu stron na rumiano.
  6. Odsączyć pieczarki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis: Sos czosnkowy). Smacznego!


Pieczarki w tej postaci smakują za równo na ciepło, jak i na zimno, chociaż mi wersja na ciepło bardziej odpowiada :) Plusem ich jest to, że można przygotować je wcześniej, a podgrzać w piekarniku dopiero jak już pojawią się u nas goście :)
Szybka przekąska, chrupiące panierowane pieczarki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 odpowiedzi na “Chrupiące pieczarki panierowane

  1. Lalala :

    Zrobiłam, smakowały tak jak myślałam. Jadłam takie dawno temu w knajpie w Łodzi. Bardzo je lubiłam. Te smakowały tak samo. Do tego podawano ogórek konserwowy. Pycha.

  2. Aneta :

    Ciekawa jestem, czy będą tak samo wyglądały i smakowały upieczone w piekarniku, zamiast w tłuszczu. Czy ktoś z was tak zrobił?

  3. Spes :

    Dziękuję za przepis…..ciekawy.
    Mam pytanie: jeżeli je przygotuję wcześniej to w jakiej temperaturze i jak długo podgrzewać je w piekarniku??

  4. Zachodnia Strona :

    Coś genialnego! Trzeba tylko pamiętać żeby tłuszcz był dobrze rozgrzany żeby za dużo go nie wsiąknęło do środka – na ciepło się wtedy jeszcze da zjeść ale na zimno już nie bardzo :P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.