Chrupiące pieczarki panierowane, z dodatkiem parmezanu i ziół, to obowiązkowa przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra
Chrupiące pieczarki panierowane – Składniki:
- 500g pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia)
- 3 średnie jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- pieprz, sól
- 1 płaska łyżeczka bazylii (można też dodać inne swoje, ulubione zioła)
- 20g Parmezanu lub sera Grana Padano
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Chrupiące pieczarki panierowane – Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć?), pozbawić trzonków (Panierować będziemy tylko kapelusze. Trzonki można pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie podać je na talerzu wraz z panierowanymi pieczarkami). Posypać pieczarki solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić.
- Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, bazylią, startym parmezanem, by powstało jednolite gęste ciasto.
- Każdy kapelusz otoczyć w wyżej przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nich w 1/3 zanurzone).
- Smażyć pieczarki z obu stron na rumiano.
- Odsączyć pieczarki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np. z sosem czosnkowym (zobacz przepis: Sos czosnkowy). Smacznego!
Pieczarki w tej postaci smakują za równo na ciepło, jak i na zimno, chociaż mi wersja na ciepło bardziej odpowiada :) Plusem ich jest to, że można przygotować je wcześniej, a podgrzać w piekarniku dopiero jak już pojawią się u nas goście :)
Ja ogonki ścieram na grubych oczkach i podsmażam, do tego pietruszka zielona, ser żółty na grubych oczkach i jajka na twardo w kosteczkę i sól i pieprz oczywiście. Tym nadziewam i smażę w jajku i bułce
Uwielbiam w tej wersji, u mnie jest zamiast pietruszki smażona, razem z pokrojonymi nóżkami pieczarek, drobno krojona cebulka
Witam jaka zalewa octowa mogę prosić przepis
Ala tak upieczone pieczarki sa pycha ja tez robie zalewe octowa i je wkladam tak upieczone w zalewie sa smaczne polecam
Ala tak upieczone pieczarki sa pycha ja tez robie zalewe octowa i je wkladam tak upieczone w zalewie sa smaczne polecam
Ja trzonki ścieram na tarce, podsmażam z cebulka i faszeruje nimi pieczarki, a dopiero wtedy panieruje.
Dziękuję Basiu za podrzucenie pomysłu :)
Zrobiłam, smakowały tak jak myślałam. Jadłam takie dawno temu w knajpie w Łodzi. Bardzo je lubiłam. Te smakowały tak samo. Do tego podawano ogórek konserwowy. Pycha.
Z ciekawości zrobię :-*
Ciekawa jestem, czy będą tak samo wyglądały i smakowały upieczone w piekarniku, zamiast w tłuszczu. Czy ktoś z was tak zrobił?
Wspaniały przepis.Moje pieczarki po ostudzeniu wylądowały w zalewie octowej.Pycha!
Bardzo smaczne, sprawdziły się na imprezie razem z poleconym sosem czosnkowym.
Dziękuję za przepis…..ciekawy.
Mam pytanie: jeżeli je przygotuję wcześniej to w jakiej temperaturze i jak długo podgrzewać je w piekarniku??
wyglądają przepysznie!
czy po podgrzaniu nie sa suche
Wypróbowałem i było bardzo dobre, polecam:)
Wyglądają mega smakowicie. :)
Muszę koniecznie wypróbować. :)
wyglądają świetnie :)mam nadzieję że i tak smakują
Witam:) czy może być inny ser niż ten który jest podany w przepisie? mieszkam w małej miejscowości i trudno o takie sery.
Może być ;)
Coś genialnego! Trzeba tylko pamiętać żeby tłuszcz był dobrze rozgrzany żeby za dużo go nie wsiąknęło do środka – na ciepło się wtedy jeszcze da zjeść ale na zimno już nie bardzo :P
Zawsze trzeba rozgrzać tłuszcz :p Nie powinno się niczego smażyć, wrzucając na zimny tłuszcz ;)
wyglądają bardzo apetycznie,
świetny pomysł na dodatek do obiadu