Chrupiące, pszenne bułki z makiem
Bułki Pieczywo

Chrupiące, pszenne bułki z makiem

Chrupiące, pszenne bułki z makiem – idealne na śniadanie, czy kolację :) Wypróbujcie koniecznie!

Inspiracja: razadobrze.blogspot.com

Składniki

  • na ok. 12 bułeczek
  • Mąka pszenna typ 450 625g
  • Świeże drożdże 12g
  • Woda 400ml, letniej
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Sól 2 łyżeczki
  • Dodatkowo
  • Jajko 1 jajko
  • Woda 1 łyżka
  • Mak do posypania

Chrupiące, pszenne bułki z makiem

  1. Letnią wodę, 200g mąki, pokruszone drożdże i cukier wymieszać dokładnie razem. Odstawić na 15 minut. Wsypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (nieco się lepi). Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze chwilę, odstawić na kolejną 1h do wyrośnięcia.
  3. Po godzinie rozrolować ciasto (tak jak na kopytka, tylko w gruby rulon) i podzielić na 12 części. Uformować bułki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, by się napuszyły.
  4. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, posypać makiem. Można każdą naciąć ostrym nożem, by zrobić ‘przedziałki’.
  5. Piec bułki przez ok. 20-25 minut w temp 220C. Studzić na kratce.
Rate this post

8 thoughts on “Chrupiące, pszenne bułki z makiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.