Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy

Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się jako danie na obiad, np. podawane z ryżem, ale także jako kąski kurczaka na imprezę – wystarczy po prostu powbijać w nie wykałaczki :)

Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę

Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – Składniki:

Składniki na kurczaka:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 440g) pokrojony na ok. 2cm kawałki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki Panko lub ewentualnie zwykłej bułki tartej

Składniki na sos miodowo-czosnkowy:

  • 5 łyżek miodu
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • mała szczypta chilli (taka na końcówce noża, można pominąć jeśli nie lubicie pikantnych potraw)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki (125 ml) zimnej wody

Dodatkowo:

  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki sezamu

* Panko jest bułką tartą w stylu japońskim i można ją znaleźć w sklepie w dziale z azjatycką żywnością

** szklanka o pojemności 250 ml

Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy
Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy
Bites czosnkowo-miodowe

Przepis na chrupiącego kurczaka miodowo-czosnkowego:

  1. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st.C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kości. Pokroić na ok. 2 cm kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. W miseczce rozbełtać jajka. W drugiej miseczce wysypać panierkę Panko.
  4. Każdy kawałek kurczaka najpierw zamoczyć w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w Panko.
  5. Ułożyć zapanierowane kawałki kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Umieścić blaszkę w piekarniku (na drugim poziomie od góry) i piec kurczaka przez ok. 15-20 minut do zarumienienia.
  7. Miód wymieszać z sosem sojowym oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przełożyć do garnuszka i podgrzać na średnim ogniu.
  8. W połowie szklanki zimnej wody (125 ml) rozprowadzić dokładnie 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Tak przygotowaną mieszankę dodawać stopniowo do garnuszka z miodem, sosem sojowym i czosnkiem,  cały czas mieszając. Gotować przez ok 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
  9. Do wyżej przygotowanego sosu dodać upieczonego kurczaka i delikatnie wymieszać, by każdy kąsek mięsa był dokładnie obtoczony w sosie.
  10. Wyłożyć kawałki kurczaka na talerz, posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy

  1. Monika :

    Cudowny blog. Dziękuję bardzo. Szukałam takich przepisów bardzo długo. Wiem, że co zrobię to będzie pyszne :D ogólnie gust smakowy pod moją rodzinę. Przepisy opisane dokladnie, ale w sposób tresciwy. Jak dla mnie nr 1!!! Pozdrawiam :))))

  2. Monia :

    Cudowny blog. Dziękuję bardzo. Szukałam takich przepisów bardzo długo. Wiem, że co zrobię to będzie pyszne :D ogólnie gust smakowy pod moją rodzinę. Przepisy opisane dokladnie, ale w sposób tresciwy. Jak dla mnie nr 1!!! Pozdrawiam :))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.