Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się jako danie na obiad, np. podawane z ryżem, ale także jako kąski kurczaka na imprezę – wystarczy po prostu powbijać w nie wykałaczki :)
Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę
Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – Składniki:
Składniki na kurczaka:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 440g) pokrojony na ok. 2cm kawałki
- sól i pieprz do smaku
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki Panko lub ewentualnie zwykłej bułki tartej
Składniki na sos miodowo-czosnkowy:
- 5 łyżek miodu
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- mała szczypta chilli (taka na końcówce noża, można pominąć jeśli nie lubicie pikantnych potraw)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki (125 ml) zimnej wody
Dodatkowo:
- szczypiorek
- 2 łyżeczki sezamu
* Panko jest bułką tartą w stylu japońskim i można ją znaleźć w sklepie w dziale z azjatycką żywnością
** szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na chrupiącego kurczaka miodowo-czosnkowego:
- Piekarnik nagrzać do temp. 200 st.C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kości. Pokroić na ok. 2 cm kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- W miseczce rozbełtać jajka. W drugiej miseczce wysypać panierkę Panko.
- Każdy kawałek kurczaka najpierw zamoczyć w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w Panko.
- Ułożyć zapanierowane kawałki kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Umieścić blaszkę w piekarniku (na drugim poziomie od góry) i piec kurczaka przez ok. 15-20 minut do zarumienienia.
- Miód wymieszać z sosem sojowym oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przełożyć do garnuszka i podgrzać na średnim ogniu.
- W połowie szklanki zimnej wody (125 ml) rozprowadzić dokładnie 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Tak przygotowaną mieszankę dodawać stopniowo do garnuszka z miodem, sosem sojowym i czosnkiem, cały czas mieszając. Gotować przez ok 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Do wyżej przygotowanego sosu dodać upieczonego kurczaka i delikatnie wymieszać, by każdy kąsek mięsa był dokładnie obtoczony w sosie.
- Wyłożyć kawałki kurczaka na talerz, posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę
Pyszny i szybki obiad, dziękuję za przepis
Dzień dobry,
chciałabym zapytać z czym można podać tego kurczaka? Może ryż?
Można z ryżem :) z frytkami ;)
Pysze! Dzieci mojej żony były bardzo zadowolone! Polecam
Było pyszneee! Na pewno zagości w repertuarze przekąsek imprezowych ☺️
Czy można użyć coś innego zamiast sosu sojowego?
Pyszny kurczak, moje dzieci byłyby zachwycone :-)
Cudowny blog. Dziękuję bardzo. Szukałam takich przepisów bardzo długo. Wiem, że co zrobię to będzie pyszne :D ogólnie gust smakowy pod moją rodzinę. Przepisy opisane dokladnie, ale w sposób tresciwy. Jak dla mnie nr 1!!! Pozdrawiam :))))
Cudowny blog. Dziękuję bardzo. Szukałam takich przepisów bardzo długo. Wiem, że co zrobię to będzie pyszne :D ogólnie gust smakowy pod moją rodzinę. Przepisy opisane dokladnie, ale w sposób tresciwy. Jak dla mnie nr 1!!! Pozdrawiam :))))