Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin' bread)

Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread)


Jak tyko zobaczyłam pomysł na ten chleb, wiedziałam, że muszę go zrobić! Pyszny, z ciągnącym się serem mozzarella i chrupiącą skórką! W dodatku przyprawiony moimi ulubionymi ziołami – po prostu pycha! W oryginale ktoś nazwał ten chlebek: bloomin’ bread , czyli kwitnący chleb :) Przepis akurat na przywołanie wiosny! :D

Składniki

  • Chleb 1 bochenek
  • Mozzarella 2 op. (kulki o łącznej masie 250g – nie licząc serwatki,może też być żółty ser)
  • Czosnek lub inne ulubione przyprawy
  • Sól opcjonalnie
  • Pieprz opcjonalnie
  • Bazylia opcjonalnie
  • Tymianek opcjonalnie
  • Masło 50g
  • Szczypiorek pęczek

Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin' bread)

Wykonanie:

  1. Chleb naciąć w kratkę.
  2. Mozzarellę zetrzeć na tarce.
  3. Do miseczki wrzuć miękkie masło, mozzarellę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  4. Gotową masę z masła i mozzarelli wciskać między przerwy w chlebie.
  5. W temp. 200C piec chleb do czasu aż ser ładnie się rozpuści.
  6. Szczypiorek posiekać drobno i posypać nim chleb.
  7. Podawać na ciepło. Smacznego!
  8. Zobacz również przepis na: domowy chleb pszenny

Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin' bread)

Polecam również przepis na ciasto na pizze:

Przepisy na pizze. Ciasto na pizzę

Przepisy na pizze. Ciasto na pizzę

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 odpowiedzi na “Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread)

  1. paulina :

    ja kiedys widzialam podobne danie tylko yam pisalo ze jakis sos z czego wlewa sie miedzy te dziurki i niewiedzialam co to jest :)

    • Słodka Babeczka :

      To się cieszę,że przepis się spodobał, a danie smakowało :)
      Poza tym musieliście być strasznie głodni, skoro cały bochenek zjedliście tylko we dwoje! :)) My zjedliśmy trochę więcej niż połowę i dalej nie daliśmy już rady ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.