Jak tyko zobaczyłam pomysł na ten chleb, wiedziałam, że muszę go zrobić! Pyszny, z ciągnącym się serem mozzarella i chrupiącą skórką! W dodatku przyprawiony moimi ulubionymi ziołami – po prostu pycha! W oryginale ktoś nazwał ten chlebek: bloomin’ bread , czyli kwitnący chleb :) Przepis akurat na przywołanie wiosny! :D
Składniki
- Chleb 1 bochenek
- Mozzarella 2 op. (kulki o łącznej masie 250g – nie licząc serwatki,może też być żółty ser)
- Czosnek lub inne ulubione przyprawy
- Sól opcjonalnie
- Pieprz opcjonalnie
- Bazylia opcjonalnie
- Tymianek opcjonalnie
- Masło 50g
- Szczypiorek pęczek
Wykonanie:
- Chleb naciąć w kratkę.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce.
- Do miseczki wrzuć miękkie masło, mozzarellę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
- Gotową masę z masła i mozzarelli wciskać między przerwy w chlebie.
- W temp. 200C piec chleb do czasu aż ser ładnie się rozpuści.
- Szczypiorek posiekać drobno i posypać nim chleb.
- Podawać na ciepło. Smacznego!
- Zobacz również przepis na: domowy chleb pszenny
Polecam również przepis na ciasto na pizze:

Brzmi kuszaco mniam
ja kiedys widzialam podobne danie tylko yam pisalo ze jakis sos z czego wlewa sie miedzy te dziurki i niewiedzialam co to jest :)
Pychotka
Można takie coś zrobić też z bagietką…jak ktoś nie da rady zjeść całego chleba.
Dokładnie ;) albo z małą bułką :)
może głupie pytanie al jak to się je ?? kroimy to po upieczeniu czy rwiemy ??
Tak jak na środkowym obrazku – można urywać kawałeczki :)
aczkolwiek krojenie nie jest zabronione ;)
Genialnie wyszło. Może nie tak jak na obrazkach, ale za 11 zł najadły się dwie osoby!
To się cieszę,że przepis się spodobał, a danie smakowało :)
Poza tym musieliście być strasznie głodni, skoro cały bochenek zjedliście tylko we dwoje! :)) My zjedliśmy trochę więcej niż połowę i dalej nie daliśmy już rady ;)
rewelacyjny ,po prostu mistrzowski;)
fajny pomysł:) od dawna się do tego przymierzam:P
ciekawy pomysl, ale chyba lepiej uzyc mniejszego chleba niz standardowy, prawda?? super pomysl :)
Zależy na ile osób się go robi :) My we dwoje byliśmy w stanie zjeść na raz tylko połowę takiego dużego bochenka ;)
Zapowiada się baaardzo apetycznie:)
o jacie!
jak to pysznie wygląda!
rewelacja! :) aż przyjemnie się patrzy!
Robię takie cudo, tyle że z bagietką. Po prostu pycha!:)
O rany, świetny pomysł! :D Taki chleb nie tylko na pewno smakuje pysznie, ale i wygląda!
świetnie wyglada