ciasteczka budyniowe
Ciasteczka Słodkości Wypieki

Ciasteczka budyniowe

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 5 minut | Czas gotowania/pieczenia : 14 minut | Porcje : 21 sztuk

Pyszne, kruche i szybkie ciasteczka budyniowe, które można zrobić praktycznie w 5 minut! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Są dziecinnie łatwe w wykonaniu i na pewno udadzą się każdemu.

Ciasteczka budyniowe – Składniki:

  • 100 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40 g
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
ciasteczka budyniowe przepis

Przepis na ciasteczka budyniowe:

  1. Do misy miksera wrzucić miękkie masło, dodać cukier puder. Utrzeć całość za pomocą miksera na puszystą, jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie krótko zmiksować.
  2. Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Dodać do utartego masła i ponownie całość zmiksować krótko, tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Za pomocą rąk uformować z masy kulkę, owinąć przezroczystą folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 20-30 minut, by ciasto się schłodziło i nie lepiło do rąk podczas tworzenia ciasteczek.
  4. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na mniejsze części – u mnie to ok. 21 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę należy lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku odcisnąć za pomocą widelca wzorek.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić blachę z budyniowymi ciasteczkami do piekarnika i piec je przez około 11-14 minut, do zarumienienia.
  6. Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika, a ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia i stwardnienia (bezpośrednio po wyciagnięciu z pieca są jeszcze nieco miękkie).
  7. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszcze) do 2-3 tygodni.
  8. Wedle uznania można ciasteczka zajadać od razu lub np. ozdobić je polewą czekoladowa lub lukrem z posypką. Smacznego!

Polecam również przepis na naleśniki budyniowe, które cieszą się dużą popularnością na blogu, a także polecam przepis na tradycyjne ciasto na naleśniki, które uda się każdemu!

szybkie ciasteczka
kruche ciasteczka budyniowe
5 / 5 ( 2 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here