Pyszne, kruche i szybkie ciasteczka budyniowe, które można zrobić praktycznie w 5 minut! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Są dziecinnie łatwe w wykonaniu i na pewno udadzą się każdemu.
Ciasteczka budyniowe – Składniki:
- 100 g mąki pszennej (typ 650)
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 2 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40 g
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przepis na ciasteczka budyniowe:
- Do misy miksera wrzucić miękkie masło, dodać cukier puder. Utrzeć całość za pomocą miksera na puszystą, jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie krótko zmiksować.
- Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Dodać do utartego masła i ponownie całość zmiksować krótko, tylko do czasu połączenia się składników.
- Za pomocą rąk uformować z masy kulkę, owinąć przezroczystą folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 20-30 minut, by ciasto się schłodziło i nie lepiło do rąk podczas tworzenia ciasteczek.
- Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na mniejsze części – u mnie to ok. 21 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę należy lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciasteczku odcisnąć za pomocą widelca wzorek.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić blachę z budyniowymi ciasteczkami do piekarnika i piec je przez około 11-14 minut, do zarumienienia.
- Po upieczeniu wyciągnąć blachę z piekarnika, a ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia i stwardnienia (bezpośrednio po wyciagnięciu z pieca są jeszcze nieco miękkie).
- Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszcze) do 2-3 tygodni.
- Wedle uznania można ciasteczka zajadać od razu lub np. ozdobić je polewą czekoladowa lub lukrem z posypką. Smacznego!
Polecam również przepis na naleśniki budyniowe, które cieszą się dużą popularnością na blogu, a także polecam przepis na tradycyjne ciasto na naleśniki, które uda się każdemu!