Ciasteczka czekoladowe z orzechami


Ciasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g.

Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. “Ciasta i desery czekoladowe”.

Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki:

  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 150g brązowego cukru
  • 50g orzechów laskowych
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 100g masła

 

ciasteczka czekoladowe z orzechami

Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski.
  2. Masło utrzeć na puszystą masę z brązowym cukrem  i wanilinowym. Dodać jajko, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę, dalej miksując.
  3. Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko dorzucić do masy i wymieszać łyżką lub wyrobić ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować 15 kulek na ciasteczka, spłaszczyć je i wyłożyć na blaszce.
  5. Ciasteczka czekoladowe z orzechami piec w temp. 180C przez ok. 12-15 minut.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciasteczka czekoladowe z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.