ciasteczka kokosowe bez mąki przepis

Ciasteczka kokosowe z bananem


Ciasteczka kokosowe z bananem – to pomysł na szybkie ciasteczka z tylko 3 składników – wilgotne i mocno kokosowe. Są idealne dla dzieci, bo nie zawierają dodatku cukru – ich słodycz pochodzi jedynie z dojrzałego banana. Nie wymagają również użycia mąki ani  masła.


Ciasteczka kokosowe z bananem (dla dzieci i nie tylko)

Jako, że te ciasteczka nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, to idealnie nadają się dla dzieci. Jednak nie każdy preferuje intensywny smak kokosa, więc są one głównie skierowane do tych osób, które kokos uwielbiają. Ewentualnie, wedle uznania możecie zmniejszyć ilość wiórków kokosowych do 100 g.
Z podanych niżej składników uzyskałam 18 ciasteczek o średnicy cm. Wszystkie ciasteczka razem wzięte mają ok. 1350 kcal, zaś jedno ciasteczko ma ok. 75 kcal.

Ciasteczka kokosowe – Składniki:

  • 2 średnie dojrzałe banany (nawet mocno dojrzałe – będą wtedy słodsze) – waga ok. 350 g ze skórką (bez skórki ok. 205 g)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych – ok. 150 g
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego tzw. poppingu – ok. 25 g

ciasteczka kokosowe z bananem


Przepis na ciasteczka kokosowe:

  1. Banany rozgnieść za pomocą widelca na papkę. Następnie dodać wiórki kokosowe i amarantusa ekspandowanego. Wymieszać całość za pomocą łyżki lub rękoma by powstała jednolita masa. UWAGA: wedle uznania można wiórki wcześniej uprażyć na suchej patelni i dopiero wtedy dodać je do masy.
  2. Kolejno z masy wybierać porcje wielkości troszkę większej niż orzech włoski. Uformować kulkę, a następnie ją lekko spłaszczyć. Z podanych składników wyszło mi 18 ciasteczek o średnicy cm.
  3. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (opcja góra-dół + termoobieg) i piec ciasteczka przez 5 minut, a następne 10-15 minut piec je już bez termoobiegu (sama opcja góra-dół) do lekkiego zarumienienia.
  5. Po upieczeniu ostudzić ciasteczka na kratce. Smacznego!

Czym są nasiona amarantusa ekspandowanego?

Amarantus ekspandowany ma łagodny smak i lekko orzechowy zapach, dzięki czemu sprawdza się idealnie w daniach zarówno na słodko, jak i na słono. Można go dodawać do jogurtów, deserów, placków, a nawet sałatek i zup krem. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do ciasteczek. Ziarna amarantusa mają wysoką zawartość błonnika, żelaza oraz magnezu.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na ciasteczka to polecam poniższe przepisy:

ciasteczka bananowe
ciasteczka z amarantusem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciasteczka kokosowe z bananem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.