Ciasteczka maślane z marmoladą to idealny szybki dodatek do kawy. Jeśli macie ochotę na domowe maślane ciasteczka, to gorąco polecam poniższy przepis. Robi się je bardzo szybko, a smakują wyśmienicie.
Ciasteczka maślane przepis
Kruche ciasteczka maślane chyba lubi każdy. W naszym domu często się one pojawiają, gdyż moje córki uwielbiają wykrawać ciasta foremkami. Jest to dla nich niezła frajda i super pomysł na wspólne spędzanie czasu. Najczęściej robimy kruche ciasteczka, które można wycinać foremkami lub stempelkami, ale równie często pojawiają się właśnie kruche ciasteczka z marmoladą. Jeśli macie maszynkę do robienia ciastek to super! Ułatwia to strasznie zadanie, bo można wyciskać w łatwy sposób dowolne wzory. Niektórzy poniższe ciasteczka wyciskają za pomocą rękawa cukierniczego i tylki (polecam Wilton 1M), aczkolwiek ciasto jest dość gęste i nieźle trzeba się wtedy przy tym namęczyć. Ja osobiście idę na łatwiznę i z kruchego ciasta formuję kuleczki, które lekko spłaszczam, a na ich środku robię palcem dziurkę (tak jak się robi kluski śląskie), do której wkładam marmoladę. Szybko, prosto i smacznie :)
Z podanych niżej składników wyszło mi 45 sztuk maślanych ciasteczek.
Ciasteczka maślane – Składniki:
- 200 g masła (1 kostka, najlepiej masło o zwartości tłuszczu 82%)
- szczypta soli
- 90-100 g cukru pudru (7-8 czubatych łyżek w zależności jak mocno słodkie ciasteczka lubicie)
- 2 żółtka (od jajek o rozmiarze M)
- 1 opak. cukru wanilinowego (16 g)
- 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki, nie wypełnione po brzeg)*
- 40 g mąki ziemniaczanej (2 lekko czubate łyżki)
- kilka łyżek marmolady wieloowocowej
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na ciasteczka maślane z marmoladą:
- Miękkie masło wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli oraz cukier puder. Miksować do czasu aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Następnie dodać cukier wanilinowy oraz żółtka i ponownie zmiksować do czasu połączenia się składników.
- Kolejno dodać mąkę pszenną tortową oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować do połączeniu się składników.
- Tak przygotowaną masę na maślane ciastka można przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać ciasteczka (niestety trzeba przy tym użyć dużo siły) lub można skorzystać z maszynki do wyciskania ciastek. Ja idę totalnie na łatwiznę i z masy maślanej formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczam, a na środku palcem robię dziurkę, którą później uzupełniam marmoladą.
- Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na nim przygotowane ciasteczka.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, wsadzić blaszkę z ciasteczkami i piec je do czasu zarumienienia, czyli przez ok. 9-12 minut.
- Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Smacznego!
PS. Jeśli będziecie robić kruche ciasteczka z maszynki, to nie należy wykładać blaszki papierem do pieczenia. Należy tylko natłuścić blachę i bezpośrednio na nią wyciskać ciastka.
Dziękuję za ten przepis. Ciastka wychodzą naprawde przepyszne i przypominają mi smaki mego dzieciństwa. Odkąd pierwszy raz je zrobilam, jesteśmy wszyscy od nich uzależnieni. ;)