Ciasteczka owsiane– za płatkami owsianymi, np. pod postacią owsianki przez długi czas nie przepadałam, zmieniło się dopiero w moim dorosłym życiu, gdy zaczęłam kombinować z łączeniem owsianki z innymi dodatkami. Ciasteczka owsiane też pokochałam przypadkiem – kiedy pierwszy raz miałam okazję ich skosztować u mojej koleżanki Oli. To dzięki niej ciastka z płatków owsianych zagościły w mojej kuchni na stałe.
Ciasteczka owsiane
Co tu dużo mówić… Ciasteczka owsiane z poniższego przepisu pokochałam od pierwszego gryza :) Pierwotny przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki i został trochę zmodyfikowany przez moją koleżankę Olę, u której to właśnie już jakiś czas temu ciasteczka te chrupałam i doszłam do wniosku, że w tej wersji trzeba podzielić się nimi ze światem :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 16 ciasteczek owsianych. Niestety super dietetyczne one nie są. Na 100 g ciasteczek przypada przeszło 400 kcal, ale jeśli spojrzeć jednak na wartości odżywcze płatków owsianych, słonecznika i sezamu, to myślę, że warto się skusić na kilka takich ciasteczek, gdy najdzie nas wielka ochota na coś słodkiego ;)
Ciasteczka owsiane przepis
Do wykonania ciasteczek z płatków owsianych wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników. Oczywiście poza płatkami owsianymi potrzebne będą także ziarna słonecznika oraz sezam. Możecie dodać też inne swoje ulubione dodatki, np. orzechy, rodzynki, czy też suszoną żurawinę. Te ciasteczka owsiane są super, bo można wykorzystać je jako bazę do stworzenia swoich ulubionych owsianych ciastek. Te ciasteczka pięknie pachną i smakują rewelacyjnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu, ponieważ te proste ciasteczka owsiane szykuje się dosłownie w 5 minut, nie licząc czasu pieczenia.
Do ciasteczek możesz wykorzystać płatki owsiane dowolnego rodzaju, będą tutaj pasować płatki zwykłe, górskie lub błyskawiczne. Ich wartości odżywcze są identyczne, różnią się tylko procesem produkcji. Możesz je również przygotować bez cukru, ale warto wtedy dodać np. miód, ksylitol lub daktyle do smaku.
Ciasteczka owsiane – Składniki:
- 200 g płatków owsianych (2 niepełne szklanki) – użyłam górskich, ale błyskawiczne też będą ok
- 90 g słonecznika łuskanego ( 2/3 szklanki )
- 50 g sezamu (1/3 szklanki)
- 100 g cukru drobnego do wypieków (1/2 szklanki); ewentualnie zwykły cukier
- szczypta soli
- 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 2 duże jajka (rozmiar L)
Pyszne ciasteczka owsiane przepis:
- Masło (trochę więcej niż pół kostki) roztopić w rondelku i ostudzić.
- Do dużej miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Dokładnie wymieszać.
- Następnie polać całość roztopionym i ostudzonym masłem, dodać dwa duże jajka i wyrobić ciasto dłońmi lub wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto na ciasteczka nieco lepi się do dłoni. Tak więc podczas lepienia owsianych ciasteczek można moczyć dłonie w zimnej wodzie, nabierać porcję ciasta wielkości nieco większej niż orzech włoski i wtedy spłaszczyć kulkę, formując ciastka o grubości ok. 1-1,5 cm. Z podanych wyżej składników ulepiłam 16 sztuk ciasteczek z płatków owsianych.
- Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ciasteczka, zachowując pewne odstępy między nimi.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec ciastka przez ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia).
- Ciasteczka owsiane po tym czasie (po 20-25 minutach) mogą być z wierzchu lekko miękkie, ale spokojnie po ostudzeniu odpowiednio stwardnieją. Smacznego!
Polecam wypróbować również mój przepis: ciasteczka owsiane fit.
Jak można wzbogacić smak ciasteczek owsianych?
Do urozmaicenia owsianych ciasteczek można wykorzystać wiele dostępnych produktów, czekoladę, suszone owoce czy orzechy. Ciasto owsiane jest świetną bazą do dodawania ulubionych składników, dzięki temu Twoje ciasteczka owsiane przygotowane według mojego przepisu będą jeszcze smaczniejsze. Możesz przygotować różne wersje dla każdego członka rodziny.
Do urozmaicenia smaku ciasteczek owsianych możesz wykorzystać:
- Wiórki białej lub ciemniej czekolady, może być również czekolada gorzka.
- Suszone owoce, wiśnie, morele, śliwki.
- Cukierki M&M, tak przygotowane ciasteczka na pewno sprawdzą się na jakiejś domówce czy imprezie!
- Ulubione orzechy lub ich mieszanka, np. migdały, orzechy laskowe.
Przechowywanie ciasteczek owsianych
Gdy ciasteczka owsiane osiągną temperaturę pokojową po pieczeniu, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku maksymalnie do 5 dni. Najlepiej do przechowywania ciasteczek owsianych wykorzystać słoiki z uszczelką, która nie pozwoli świeżemu powietrzu dostać się do łakoci i będą one dalej smaczne jak zaraz po pieczeniu.
Super!!!! Przepyszne ciastka! Fajne też są z gorzką czekoladą i żurawiną.
Polecam!
Ciasteczka są boskie….latwo i szybko się je robi…jestem zachwycona zwłaszcza że jeśli chodzi o pieczenie to niezbyt zwykle mi to wychodzi… gorąco polecam
Bardzo dobre polecam. ☺️
Chciałam spróbować coś innego z tych płatków bo ja mam przepis z topioną gorzką czekoladą i orzechami. Teraz mogę robić kolorowe ciastka bo te też są super Nie miałam słonecznika więc dałam dynię i dla ekstra słodyczy kosteczki mlecznej czekolady. Tak, jestem łasuchem
Są pycha niedawno piekłam polecam
Bardzo dobre a z tej porcji nie wyszło mi 16 ciastek tylko 35
U mnie też wyszły pyszne bardzo prosty i łatwy przepis polecam
Są pyszne .Polecam!
Czy w miejsce cukru można użyć miodu ?
Można.. Ksylitol dałam.. Zamiast małlska mleczko kokisowe:)
A ile gramów pani dała miodu?
Tak. Osobiście dałam łyżkę miodu, następnym razem dam więcej
Pycha!
Pychotka!!! Niebo w gębie. Dałam rodzynki i żurawine zamiast sezamu extra
Właśnie zrobiłam dodałam gorzkiej czekolady i trochę żurawiny. I palce lizać.
Są przepyszne polecam!
Ciasteczka wspaniałe dziękuję :)
Przepis bardzo zrozumiały bardzo dziękuję SA pyszne
Czy w termoobiegu wyjdą? Jakoś inaczej nastawić temperaturę? Nie mam niestety opcji gora-dół :/
Zmniejszyć temperaturę o 20 st :) i pod koniec pieczenia obserwować , czy nie przypiekają się za mocno/za słabo (bo to zalezy od piekarnika)
Serdecznie polecam !
Pyszne ciastka i świetna przekąska dla dzieci
Ciasteczka Przepyszne. Polecam bardzo.
Pyszności nie do opisania -uwaga uzależniają Przepis przekazany znajomym- wszyscy zachwyceni!! Jeszcze raz dziękuję
wypróbuje je dzis ;))
Baaardzo polecam ;))
Ooo Jaaa uwielbiam owsiane ciasteczka :-D
Sa miamniuśne!
No tak :)) Ty to na poczekaniu potrafisz zjeść całe 20 sztuk :p
Lecę czytać! Uwielbiam tego typu ciasteczka własnej roboty – bo wiemy co jemy :)
Zapraszam na mój fanpage o zdrowym odżywianiu i motywacji Katsuumi
Muszę wypróbować, bo ostatnio robiłam podobne, ale bez sezamu. Czuję, że mogą być pyszne :)
Smacznie :)
Ciastka są doskonale dla osób na diecie bez glutenu. JĄ nie dodaje wogóle mąki tylko 3 jajka oraz inne bakalie czy kokosy
A na wierzch czekolada:-)
Te ciastka ratują życie kiedy karmi się piersią i nie można słodyczy bo dzidzia po wszystkim ma kolki
świetne, domowe ciasteczka owsiane :)
Takich przepisow poprosze siecej. Cos zdrowego a zarazem z nutką slodyczy :)
ok ;)