ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane


Ciasteczka owsiane– za płatkami owsianymi, np. pod postacią owsianki przez długi czas nie przepadałam, zmieniło się dopiero w moim dorosłym życiu, gdy zaczęłam kombinować z łączeniem owsianki z innymi dodatkami. Ciasteczka owsiane też pokochałam przypadkiem – kiedy pierwszy raz miałam okazję ich skosztować u mojej koleżanki Oli. To dzięki niej ciastka z płatków owsianych zagościły w mojej kuchni na stałe.

Ciasteczka owsiane

Co tu dużo mówić… Ciasteczka owsiane z poniższego przepisu pokochałam od pierwszego gryza :) Pierwotny przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki i został trochę zmodyfikowany przez moją koleżankę Olę, u której to właśnie już jakiś czas temu ciasteczka te chrupałam i doszłam do wniosku, że w tej wersji trzeba podzielić się nimi ze światem :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 16 ciasteczek owsianych. Niestety super dietetyczne one nie są. Na 100 g ciasteczek przypada przeszło 400 kcal, ale jeśli spojrzeć jednak na wartości odżywcze płatków owsianych, słonecznika i sezamu, to myślę, że warto się skusić na kilka takich ciasteczek, gdy najdzie nas wielka ochota na coś słodkiego ;)

Ciasteczka owsiane przepis

Do wykonania ciasteczek z płatków owsianych wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników. Oczywiście poza płatkami owsianymi potrzebne będą także ziarna słonecznika oraz sezam. Możecie dodać też inne swoje ulubione dodatki, np. orzechy, rodzynki, czy też suszoną żurawinę. Te ciasteczka owsiane są super, bo można wykorzystać je jako bazę do stworzenia swoich ulubionych owsianych ciastek. Te ciasteczka pięknie pachną i smakują rewelacyjnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu, ponieważ te proste ciasteczka owsiane szykuje się dosłownie w 5 minut, nie licząc czasu pieczenia.

Do ciasteczek możesz wykorzystać płatki owsiane dowolnego rodzaju, będą tutaj pasować płatki zwykłe, górskie lub błyskawiczne. Ich wartości odżywcze są identyczne, różnią się tylko procesem produkcji. Możesz je również przygotować bez cukru, ale warto wtedy dodać np. miód, ksylitol lub daktyle do smaku.

ciasteczka owsiane przepis

Ciasteczka owsiane – Składniki:

  • 200 g płatków owsianych (2 niepełne szklanki) – użyłam górskich, ale błyskawiczne też będą ok
  • 90 g słonecznika łuskanego ( 2/3 szklanki )
  • 50 g sezamu (1/3 szklanki)
  • 100 g cukru drobnego do wypieków (1/2 szklanki); ewentualnie zwykły cukier
  • szczypta soli
  • 75 g mąki pszennej (1/2 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 2 duże jajka (rozmiar L)

płatki owsiane przepis

ciastka owsiane przepis

ciastka dla dzieci

zdrowe ciasteczka

Przepyszne owsiane ciastka ze słonecznikiem

Pyszne ciasteczka owsiane przepis:

  1. Masło (trochę więcej niż pół kostki) roztopić w rondelku i ostudzić.
  2. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Dokładnie wymieszać.
  3. Następnie polać całość roztopionym i ostudzonym masłem, dodać dwa duże jajka i wyrobić ciasto dłońmi lub wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa.
  4. Ciasto na ciasteczka nieco lepi się do dłoni. Tak więc podczas lepienia owsianych ciasteczek można moczyć dłonie w zimnej wodzie, nabierać porcję ciasta wielkości nieco większej niż orzech włoski i wtedy spłaszczyć kulkę, formując ciastka o grubości ok. 1-1,5 cm. Z podanych wyżej składników ulepiłam 16 sztuk ciasteczek z płatków owsianych.
  5. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ciasteczka, zachowując pewne odstępy między nimi.
  6. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec ciastka przez ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia).
  7. Ciasteczka owsiane po tym czasie (po 20-25 minutach) mogą być z wierzchu lekko miękkie, ale spokojnie po ostudzeniu odpowiednio stwardnieją. Smacznego!

Polecam wypróbować również mój przepis: ciasteczka owsiane fit.

ciasteczka dla dzieci

ciastka z płatków owsianych

wypieki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 odpowiedzi na “Ciasteczka owsiane

    • Paulina Jarosz :

      Zmniejszyć temperaturę o 20 st :) i pod koniec pieczenia obserwować , czy nie przypiekają się za mocno/za słabo (bo to zalezy od piekarnika)

  1. Ania :

    Ciastka są doskonale dla osób na diecie bez glutenu. JĄ nie dodaje wogóle mąki tylko 3 jajka oraz inne bakalie czy kokosy
    A na wierzch czekolada:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.