Ciastka francuskie z dodatkiem cukru dekoracyjnego to pomysł na szybkie słodkości do popołudniowej kawy. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut! Gorąco polecam ten przepis.
Ciastka francuskie – Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego – ok. 300 g (do wykonania tego przepisu można użyć domowego lub kupnego ciasta francuskiego)
- 1 jajko
- cukier – najlepiej duży kryształ, tzw. gruby cukier do dekoracji
Przepis na ciastka francuskie:
- Płat ciasta francuskiego rozwinąć na papierze, na blaszce do pieczenia. Pokroić go na 32 prostokąciki.
- Jajko rozbić do miseczki i rozbełtać na jednolitą masę. Następnie za pomocą pędzelka posmarować ciasto francuskie rozkłóconym jajkiem.
- Wierzch ciasta posypać grubym cukrem do dekoracji (takie większe kryształki).
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez ok. 12-15 minut aż ciasto francuskie urośnie i zarumieni się z wierzchu.
- Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Rozdzielić ciasto według wcześniej wykonanych nacięć. Smacznego!