ciastka francuskie

Ciastka francuskie


Ciastka francuskie z dodatkiem cukru dekoracyjnego to pomysł na szybkie słodkości do popołudniowej kawy. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut! Gorąco polecam ten przepis.

Ciastka francuskie – Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – ok. 300 g (do wykonania tego przepisu można użyć domowego lub kupnego ciasta francuskiego)
  • 1 jajko
  • cukier – najlepiej duży kryształ, tzw. gruby cukier do dekoracji

Przepis na ciastka francuskie:

  1. Płat ciasta francuskiego rozwinąć na papierze, na blaszce do pieczenia. Pokroić go na 32 prostokąciki.
  2. Jajko rozbić do miseczki i rozbełtać na jednolitą masę. Następnie za pomocą pędzelka posmarować ciasto francuskie rozkłóconym jajkiem.
  3. Wierzch ciasta posypać grubym cukrem do dekoracji (takie większe kryształki).
  4. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez ok. 12-15 minut aż ciasto francuskie urośnie i zarumieni się z wierzchu.
  5. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Rozdzielić ciasto według wcześniej wykonanych nacięć. Smacznego!

przepis na ciastka francuskie

ciastka francuskie z cukrem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.