Ciastka owsiane ze słonecznikiem

Chrupiące ciastka owsiane ze słonecznikiem i sezamem


Ciasteczka owsiane – za płatkami owsianymi nigdy nie przepadałam, jednak te ciasteczka pokochałam od pierwszego gryza :) Pierwotny przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki i został trochę zmodyfikowany przez moją koleżankę Olę, u której to właśnie już jakiś czas temu ciasteczka te chrupałam i doszłam do wniosku, że w tej wersji trzeba podzielić się nimi ze światem :)

Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 ciasteczek owsianych. Niestety super dietetyczne one nie są. Na 100g ciasteczek przypada przeszło 400kcal, ale jeśli spojrzeć jednak na wartości odżywcze płatków owsianych, słonecznika i sezamu, to myślę, że warto się skusić na kilka takich ciasteczek, gdy najdzie nas wielka ochota na coś słodkiego ;)

Do ciasteczek możesz wykorzystać płatki owsiane dowolnego rodzaju, będą tutaj pasować płatki zwykłe, górskie lub błyskawiczne. Ich wartości odżywcze są identyczne, różnią się tylko procesem produkcji. Możesz je również przygotować bez cukru, ale warto wtedy dodać np. miód, ksylitol lub daktyle do smaku.

Ciasteczka owsiane – Składniki:

  • 200g płatków owsianych (2 szklanki)
  • 90g słonecznika łuskanego ( 2/3 szklanki )
  • 50g szklanki sezamu (1/3 szklanki)
  • 100g cukru (1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • 75g mąki pszennej (1/2 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115g masła
  • 2 duże jajka (ok.146g w skorupce)

Przepyszne owsiane ciastka ze słonecznikiem


Wykonanie ciastek owsianych:

  1. Masło roztopić w rondelku i ostudzić.
  2. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane, słonecznik, sezam, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać.
  3. Następnie polać całość masłem, dodać jajka i wyrobić ciasto dłońmi.
  4. Ciasto nieco lepi się do dłoni, więc podczas lepienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie i wtedy formować ciasta o grubości ok. 1-1,5cm.
  5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ciasteczka, zachowując pewne odstępy między nimi.
  6. Piec w temp. 180st.C przez ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia).
  7. Ciasteczka z wierzchu mogą być lekko miękkię, ponieważ po ostudzeniu stwardnieją. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 odpowiedzi na “Chrupiące ciastka owsiane ze słonecznikiem i sezamem

  1. Ania :

    Ciastka są doskonale dla osób na diecie bez glutenu. JĄ nie dodaje wogóle mąki tylko 3 jajka oraz inne bakalie czy kokosy
    A na wierzch czekolada:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.