Ciastka z ciasta francuskiego z marmolada

Ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą


Ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą – pyszne, szybkie, idealne słodkości do kawy. Ich wykonanie zajmuje mniej niż 20 minut jeśli użyjecie gotowego ciasta francuskiego. To super smakołyk dla niespodziewanych gości, dlatego warto mieć zawsze opakowanie ciasta francuskiego w lodówce. Gorąco polecam!



Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g
  • marmolada lub gęsty dżem (100% owoców) do nadziewania
  • białko jajka do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia

Przepis na ciastka z ciasta francuskiego:

  1. Rozwinąć ciasto francuskie, przekroić je na 8 prostokątów.
  2. Białko rozkłócić widelcem.
  3. Na połowie każdego prostokąta z ciasta francuskiego zrobić 3 nacięcia (tak jak na zdjęciach powyżej), a na drugiej połowie nałożyć marmoladę lub dżem. Brzegi każdego prostokąta posmarować białkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Następnie złożyć ciasto na pół, a brzegi ciastka zlepić ze sobą za pomocą widelca. Poukładać ciasteczka na blaszce na papierze do pieczenia. Wierzch ciastek również posmarować białkiem.
  4. Piekarnik rozgrzać do 210 st. C. Wstawić ciasteczka do rozgrzanego piekarnika i piec je przez ok. 13-15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostudzenia. Na koniec delikatnie oprószyć ciastka z ciasta francuskiego np. cukrem pudrem. Smacznego!

ciastka z ciasta francuskiego

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą

  1. Karolina :

    To jedne z naszych ulubionych ciastek i sprawdzą się niemal w każdej sytuacji. Często je przygotowuję, gdy moje dzieci odwiedzają koledzy i koleżanki ze szkoły. Zawsze wszystkim smakują i szybko znikają z talerzy. Dzwonią nawet do mnie inne mamy z prośbą o przepis. Warto wypróbować, na pewno zasmakuje małym łasuchom :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.