ciasto balladyna
Ciasta biszkoptowe Ciasta z owocami Przepis na ciasto z galaretką Przepis na ciasto z herbatnikami / krakersami Przepis na ciasto z owocami Słodkości Wypieki

Ciasto Balladyna

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : Blaszka 23 cm x 33 cm

Ciasto Balladyna to pyszne ciasto z owocami, którego nazwa opiera się na książkowej Balladynie z dramatu romantycznego Juliusza Słowackiego. Chodzi tu oczywiście o maliny. Poza tym w cieście tym znajdziecie pyszną masę kajmakową oraz masę z twarogu i śmietany. Ciasto Balladyna idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju święta oraz imprezy okolicznościowe, ponieważ nie tylko super smakuje, ale także pięknie się prezentuje.

Ciasto Balladyna – Składniki:

(na blaszkę o wymiarach 23 cm x 33 cm lub nawet na 35 cm jeśli chcecie, by ciasto było nieco niższe)

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar M, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki* cukru – ok. 155 g
  • 3/4 szklanki* mąki tortowej – 120 g
  • 1 średnio czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej – ok. 6 g
  • 2 płaskie łyżki kakao – 14 g
  • szczypta soli

Składniki na warstwę serową:

  • 750 g twarogu (u mnie zwarty twaróg z wiaderka)**
  • pół szklanki* cukru pudru – ok. 85 g
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
  • 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny
  • 75 ml gorącej wody (ale nie wrzątku; chyba, że na opakowaniu żelatyny napisano inaczej)

Dodatkowo:

  • ok. 250 g herbatników maślanych***
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 420-450 g malin

*1 szklanka o pojemności 250 ml.

** Jeśli użyjecie gorszej jakości twarogu z wiaderka, to pamiętajcie, by zlać płynną część

*** Waga herbatników może się różnić w zależności od producenta – gdyż jedne są bardziej lekkie, drugie nieco cięższe. Najłatwiej jest obliczyć ilość herbatników z danej firmy, jaka nam będzie potrzeba do przygotowania ciasta poprzez obliczenie wymiarów w centymetrach i tak np.

przepis na ciasto balladyna z malinami

Przepis na ciasto Balladyna:

  1. Obie galaretki malinowe wsypać do miski, zalać gorącą wodą i wymieszać. Odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.
  2. W międzyczasie przygotowywać kolejne etapy ciasta.
  3. Blaszkę o wymiarach 23 cm × 33 cm lub delikatnie większą wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Obie mąki (pszenną tortową oraz ziemniaczaną) przesiać wraz z kakao przez sitko do miski.
  5. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli i zmiksować na wysokich obrotach na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo cukier i miksować do czasu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gładka i lśniąca.
  6. Kolejno zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać stopniowo po jednym żółtku, dodając kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie już wmiesza się w masę. Wyłączyć mikser i stopniowo wsypywać suche składniki (obie mąki i kakao), cały czas mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub za pomocą szpatułki (i tylko do czasu połączenia się składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać dodatkowo masy).
  7. Wylać ciasto do formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec biszkopt przez około 25-30 minut w temperaturze 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) do czasu tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Gdy biszkopt już ostygnie, to należy go przekroić wzdłuż na 2 cienkie blaty.
  8. Żelatynę zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem – chyba, że na opakowaniu żelatyny napisano inaczej) i dokładnie wymieszać, by rozpuściła się bez grudek. Odstawić do ostudzenia.
  9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną masę.
  10. Twaróg zmiksować z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewać malutkim strumieniem wciąż płynną żelatynę. Gdyby jednak żelatyna w międzyczasie stężała, to należy miseczkę z żelatyną włożyć do gorącej kąpieli wodnej, czyli np. innej miseczki z gorącą wodą i mieszać cały czas do ponownego rozpuszczenia, a potem ponownie zostawić do ostudzenia.
  11. Na koniec do masy twarogowej dodać ubitą śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę za pomocą szpatułki.

Składanie ciasta Balladyna w całość:

  1. Jeden blat biszkoptu wyłożyć na dno blaszki. Na niego wyłożyć połowę masy twarogowej, wyrównać. Kolejno poukładać warstwę herbatników. Wierzch herbatników posmarować kajmakiem i na nim ułożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć drugą połowę kremu twarogowego i wyrównać. Na wierzch wyłożyć drugi blat biszkoptu. Na samym wierzchy poukładać maliny i zalać je lekko tężejącą galaretką.
  2. Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Jeśli lubicie maliny to polecam wypróbować także: Tort Malinowa Rozkosz oraz Ciasto Malinowa Chmurka. Gorąco polecam!

ciasto balladyna przepis
przepis na ciasto balladyna
4.6 / 5 ( 83 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.