Ciasto Balladyna to pyszne ciasto z owocami, którego nazwa opiera się na książkowej Balladynie z dramatu romantycznego Juliusza Słowackiego. Chodzi tu oczywiście o maliny. Poza tym w cieście tym znajdziecie pyszną masę kajmakową oraz masę z twarogu i śmietany. Ciasto Balladyna idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju święta oraz imprezy okolicznościowe, ponieważ nie tylko super smakuje, ale także pięknie się prezentuje.
Ciasto Balladyna – Składniki:
(na blaszkę o wymiarach 23 cm x 33 cm lub nawet na 35 cm jeśli chcecie, by ciasto było nieco niższe)
Składniki na kakaowy biszkopt:
- 4 jajka rozmiar M, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki* cukru – ok. 155 g
- 3/4 szklanki* mąki tortowej – 120 g
- 1 średnio czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej – ok. 6 g
- 2 płaskie łyżki kakao – 14 g
- szczypta soli
Składniki na warstwę serową:
- 750 g twarogu (u mnie zwarty twaróg z wiaderka)**
- pół szklanki* cukru pudru – ok. 85 g
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
- 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny
- 75 ml gorącej wody (ale nie wrzątku; chyba, że na opakowaniu żelatyny napisano inaczej)
Dodatkowo:
- ok. 250 g herbatników maślanych***
- 400 g masy kajmakowej
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 420-450 g malin
*1 szklanka o pojemności 250 ml.
** Jeśli użyjecie gorszej jakości twarogu z wiaderka, to pamiętajcie, by zlać płynną część
*** Waga herbatników może się różnić w zależności od producenta – gdyż jedne są bardziej lekkie, drugie nieco cięższe. Najłatwiej jest obliczyć ilość herbatników z danej firmy, jaka nam będzie potrzeba do przygotowania ciasta poprzez obliczenie wymiarów w centymetrach i tak np.

Przepis na ciasto Balladyna:
- Obie galaretki malinowe wsypać do miski, zalać gorącą wodą i wymieszać. Odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.
- W międzyczasie przygotowywać kolejne etapy ciasta.
- Blaszkę o wymiarach 23 cm × 33 cm lub delikatnie większą wyłożyć papierem do pieczenia.
- Obie mąki (pszenną tortową oraz ziemniaczaną) przesiać wraz z kakao przez sitko do miski.
- Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli i zmiksować na wysokich obrotach na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo cukier i miksować do czasu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gładka i lśniąca.
- Kolejno zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać stopniowo po jednym żółtku, dodając kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie już wmiesza się w masę. Wyłączyć mikser i stopniowo wsypywać suche składniki (obie mąki i kakao), cały czas mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub za pomocą szpatułki (i tylko do czasu połączenia się składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać dodatkowo masy).
- Wylać ciasto do formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec biszkopt przez około 25-30 minut w temperaturze 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) do czasu tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Gdy biszkopt już ostygnie, to należy go przekroić wzdłuż na 2 cienkie blaty.
- Żelatynę zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem – chyba, że na opakowaniu żelatyny napisano inaczej) i dokładnie wymieszać, by rozpuściła się bez grudek. Odstawić do ostudzenia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywną masę.
- Twaróg zmiksować z przesianym cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlewać malutkim strumieniem wciąż płynną żelatynę. Gdyby jednak żelatyna w międzyczasie stężała, to należy miseczkę z żelatyną włożyć do gorącej kąpieli wodnej, czyli np. innej miseczki z gorącą wodą i mieszać cały czas do ponownego rozpuszczenia, a potem ponownie zostawić do ostudzenia.
- Na koniec do masy twarogowej dodać ubitą śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę za pomocą szpatułki.
Składanie ciasta Balladyna w całość:
- Jeden blat biszkoptu wyłożyć na dno blaszki. Na niego wyłożyć połowę masy twarogowej, wyrównać. Kolejno poukładać warstwę herbatników. Wierzch herbatników posmarować kajmakiem i na nim ułożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć drugą połowę kremu twarogowego i wyrównać. Na wierzch wyłożyć drugi blat biszkoptu. Na samym wierzchy poukładać maliny i zalać je lekko tężejącą galaretką.
- Włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Jeśli lubicie maliny to polecam wypróbować także: Tort Malinowa Rozkosz oraz Ciasto Malinowa Chmurka. Gorąco polecam!

