Ciasto bananowa randka z bananami, jogurtem i herbatnikami

Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia


Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia – nieco pracochłonne, ale pyszne ciasto z bananami i winogronami, a do tego ta warstwa jogurtowa – no po prostu – mniam! :) Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 25cm x 25cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy


Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia – Składniki:

Składniki na spód:

  • 20-24 sztuki herbatników typu petitki ( u mnie 70-80g ciasteczek Mini Betini)

Składniki na masę bananową nr 1:

  • 525 g gęstego jogurtu bananowego (polecam FruVita z Biedronki)
  • 2 średnie banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml gorącej wody

Składniki na warstwę zieloną:

  • 2 galaretki agrestowe
  • 800 ml gorącej wody

Składniki na masę bananową nr 2:

  • 525 g gęstego jogurtu bananowego
  • 2 średnie banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml gorącej wody

Składniki na wierzch ciasta:

  • 700 g zielonych winogron
  • 2 galaretki agrestowe
  • 900 ml gorącej wody

Ciasto Bananowa randka


Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Jogurty wyciągnąć z lodówki około 1 godzinę przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były za zimne.
  2. Spód blaszki o wymiarach 25cm x 25cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie poukładać na niej herbatniki.
  3. Przygotować pierwszą warstwę bananową: Dwie galaretki cytrynowe rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie zmiksować galaretki z jogurtem. Tak powstałą masę wymieszać z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę dwoma średnimi bananami. Masę włożyć do lodówki, a kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylać ją na herbatniki, wstawić ponownie do lodówki do całkowitego zgęstnienia masy.
  4. Następnie przygotować zieloną warstwę: Obie galaretki agrestowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, schłodzić, a kiedy zaczną tężeć wylać je na zastygniętą masę jogurtową. Włożyć ponownie do lodówki celem zgęstnienia kolejnej masy.
  5. Następnie przygotować drugą warstwę bananowo – jogurtową – postępować tak samo jak w przypadku masy bananowo-jogurtowej nr 1. Wylać ją na stężałą warstwę z zielonej galaretki.
  6. Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, poukładać na niej winogrona (wcześniej umyte i osuszone).
  7. Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 900 ml wrzątku, schłodzić, a kiedy zaczną tężeć, wylać je na winogrona.
  8. Ciasto chłodzić w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia (najlepiej przez całą noc). Smacznego!

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy
Inspiracja do przepisu pochodzi z bloga: Z cukrem pudrem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.