Ciasto bananowe bez pieczenia. Blaszka o wym. 24cm x 15cm.
Składniki
- Herbatniki maślane ok. 20 sztuk
- Herbatniki maślano-kakaowe ok. 10 sztuk
- Mleko 3 szklanki (razem 750ml)
- Budyń śmietankowy 2 opakowania
- Cukier 3/4 szklanki (lub mniej jeśli mamy mocno dojrzałe banany)
- Sól szczypta
- Masło 200g
- Galaretka pomarańczowa 2 opakowania
- Woda 3 szklanki (razem 750ml) wrzątku
- Banany 3 sztuki
- Sok z cytryny odrobina do skropienia bananów
- Do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier, wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Przykryć budyń i odstawić do przestygnięcia.
- Do masła dodać szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednej łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując, do momentu aż masa będzie jednolita.
- Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.
- Na dnie blaszki ułożyć warstwę maślanych herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy, a potem 1/3 plasterków bananów , przykryć herbatnikami kakaowo-maślanymi, kolejną częścią masy i kilkoma plasterkami bananów. Czynność powtórzyć raz jeszcze, tym razem z herbatnikami maślanymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
- W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie znacznie tężeć, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego! :)
mam pytanie, na jaka blache jest to porcja ???
Tak jak napisałam na samym wstępie ;)
“Blaszka o wym. 24cm x 15cm.”
Jakiej firmy są te herbatniki maslano-kakaowe?
Bonitki z Biedronki ;) ale można użyć jakichkolwiek kakaowych herbatników ;)
Gdybym to miała w tym momencie nie patrząć na godz.skonsumować to jadłabym aż opustoszałoby wszystko na stole pyszne musi to być.Lubie to Supder dobre .Lubie to.<3
Mmm, takie leciutkie, pyszne musiało być :)