ciasto bez pieczenia z borówkami

Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze

Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – to dość lekkie ciasto, niezbyt słodkie, nieco orzeźwiające, więc idealne na letnie upały. Borówki w połączeniu z kefirem stanowią w tym przypadku idealny duet. Poniższe składniki dotyczą okrągłej formy o średnicy 21 cm.

Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze – Składniki:

Składniki na spód z ciastek owsianych:

  • ok. 210 g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki
  • 50 g miękkiego masła

Składniki na masę mleczną z kefirem:

  • ok. 150 g kefiru, najlepiej w temperaturze pokojowej
  • 4 czubate łyżki twarogu sernikowego z wiaderka – ok. 150 g (użyłam zwykłego, Vitello)
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %, schłodzonej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40 g
  • 2 łyżeczki żelatyny – ok. 10 g
  • 60 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 łyżki mleka w proszku (najlepiej lepszego gatunkowo, bo na niektóre firmy narzekacie, że są gorzkawe w smaku) – ok. 24 g
  • ok. 100 g borówek amerykańskich

Składniki na masę borówkową z kefirem:

  • 2 łyżeczki żelatyny – ok. 10 g
  • 60 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • ok. 200 g borówek amerykańskich
  • 75 g kefiru
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

Dodatkowo do ozdobienia ciasta:

  • kilka świeżych borówek amerykańskich do ozdoby
  • bita śmietana do ozdoby

sernik na zimno z borówkami

ciasto z borówkami

Przepis na Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze:

  1. Spód z ciasteczek owsianych: Ciastka owsiane pokruszyć na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować na konsystencję piasku. Dodać masło i wyrobić na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć masę ciasteczkową  na spód blaszki i dokładnie wyrównać. Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut, by spód ciasta się nieco schłodził.
  2. Masa mleczna: Żelatynę rozpuścić w ok. 60 ml gorącej wody (wymieszać dokładnie, by nie było grudek) i pozostawić do ostygnięcia. Do ostudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodawać stopniowo kefir i cały czas mieszać, by masa była jednolita. W międzyczasie w misie miksera ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę z kefirem wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, następnie dodać twaróg sernikowy i zmiksować mikserem lub dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Na koniec dodać do masy ubitą na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę. Gotową masę przelać na ciasteczkowy spód, a na jej wierzchu poukładać borówki amerykańskie. Wstawić blaszkę do lodówki, by masa stężała.
  3. Masa borówkowa: Tak jak poprzednio żelatynę rozpuścić w ok. 60 ml gorącej wody (wymieszać dokładnie, by nie było grudek) i pozostawić do ostygnięcia. Borówki amerykańskie zmiksować na jednolitą masę za pomocą blendera. Cukier puder wymieszać z mlekiem w proszku. Do ostudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodawać stopniowo kefir i cały czas mieszać, by masa była jednolita. Żelatynę z kefirem wymieszać z cukrem pudrem, mlekiem w proszku oraz musem z borówek. Na koniec wlać nieubitą (płynną) śmietankę kremówkę. Masę borówkową wlać na mleczną masę i odłożyć do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężała. Wierzch ciasta ozdobić bitą śmietaną i świeżymi borówkami amerykańskimi. Smacznego!

sernik na zimno przepis sernik z borówkami

ciasto z borówkami na zimno sernik z borówkami na zimno

borówki ciasto

borówki sernik na zimno

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.