Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem – Ostatnio napisała do mnie przyjaciółka, czy znam jakieś ciasto z prażonym słonecznikiem. Na pierwszą myśl przyszedł mi słonecznikowiec, ale okazało się, że jadła inne – prawdopodobnie na herbatnikach. Wtedy wpadłam na genialny pomysł, żeby przekształcić słynnego 3 bita i tak oto powstało to mega pyszne ciasto :)) Wypróbujcie je koniecznie! Mówię Wam – niebo w gębie! Zakochałam się w tym cieście od pierwszej łyżeczki :)) Smakuje obłędnie, a do tego jest ciastem bez pieczenia, więc mogą się na niego skusić nawet osoby, które nie mają piekarnika. Połączenie masy krówkowej, budyniu, śmietany kremówki i prażonego słonecznika, to może bomba kaloryczna, ale jakże smaczna! :)
Ciasto z masą krówkową zostało wykonane w blaszce o wymiarach 20cm x20cm. Zobacz również: Przepisy na ciasta bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem – Składniki:
- Masa krówkowa – 510g
- Mleko – 400ml
- Cukier zwykły – 3 łyżki
- Cukier waniliowy – 16g
- Budyń śmietankowy – 1 opak.
- Masło – 60g
- Ciasteczka maślane Bonitki lub herbatniki – ok. 250g
- Śmietana kremówka – 330ml
- Cukier puder – 2 czubate łyżki
- Śmietan – fix – 2 opakowania
- Słonecznik – pół szklanki
Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem – Wykonanie:
- Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników.
- Masę krówkową podgrzać. Połową zawartości puszki wysmarować herbatniki na dnie, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników.
- Budyń rozpuścić w 100ml mleka, dodać 1 opak. cukru waniliowego i 3 łyżki cukru zwykłego. 300ml mleka zagotować, następnie dodać rozrobiony budyń i gotować, cały czas mieszając aż budyń odpowiednio zgęstnieje.
- Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać stopniowo po 1 łyżce ostudzonego budyniu, miksować.
- Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Następnie nałożyć kolejną wartwę herbatników i posmarować ją pozostałą masą krówkową.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać 2 śmietan-fixy i 2 czubate łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę miksować do połączenia składników. Wysmarować śmietaną wierzch ciasta.
- Słonecznik wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i zarumienić. Ostudzić. Następnie zimnym słonecznikiem posypać wierzch ciasta. Wstawić je do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego! :)
- Zobacz również: Przepisy na ciasta bez pieczenia
Pyszne i łatwe ciasto! Jedno z moich ulubionych :)
Pyszne i latwe ;-)
Pycha :)
Jest pyszne robiłam teraz na święta .
Świetne:-)
3bit tylko ze słonecznikiem zamiast czekolady
taak, to bardzo smaczne ciasto
Robię. Bardzo czesto wszystkim zawsze smakuje
Masa krowkowa to jest gotowy produkt ,nie mam dostępu do tego produktu co innego można zrobić ??
podgrzać mleko skondensowane ;)
mleko słodzone skondensowane gotowac 2-3 godziny puszka musi być cały czas pod woda
Można kupić słodkie mleko skondensowane i gotować puszkę w wodzie na małym ogniu przez min godzinę
Jesli brak gotowej masy kajmakowej można kupić słodkie mleko skondensowane i gotować puszkę w wodzie na małym ogniu przez min godzinę
Jaki wymiar blachy?
Gotowej masy krowkowej nie trzeba podgrzewac wystarczy rozbic mikserem doslownie 5 sekund robilam ostatnio podobne ciasto zamiast slinecznika podprazylam migdaly
To prawda, znacznie lepiej masa krowkowa rozprowadza się na ciastkach jeśli jest zmiksowana, zawsze tak robię.
Super przepis! Własnie takie ciasteczka uwielbiam. Konieczne musze je zrobic na moje przyjecie urodzinowe! Bardzo dziekuje za przepis
Jak dlugo trzeba gotowac mase krowkowa?
Króciutko ;) Tylko żeby była ciepła, bo wtedy łatwiej ją rozsmarować.
Musze zrobić ;) wygląda super
Pyszne mniam
Ja znalazłam przepis na to ciasto w internecie pod nazwa ” nsjlepsze ciasto na swiecie”. Jest proste, szybkie i pyszne:-)
Tyle że bez słonecznika, a posypane czekoladą lub kakao.
Jak czekoladą, to wtedy 3bit :)
Nawet nie wiedziałam :-)
Pyszne robię bardzo często Kulinarne przeboje dzieki za przepis , śledzę profil regularnie Pozdrawiam
Cieszę się bardzo :)) i pozdrawiam również! :)
Bardzo pyszne robilam
Robię takie ciacho. Mam na nie łasucha.
Ciasto smaczne ale niestety budyn się nie zsiadł. Dałam dobrze wystudzony do tego masła w temperaturze pokojowej ale niestety nawet po bardzo mocnym schlodzeniu wyplywa. Mysle ze trzeba by może zwiększyć ilosc masła w stosunku do tej masy.
Nie jestem pewna czy mam rację ale zdarzyło mi się 2 razy, że masa budyniowa była za rzadka. Podejrzewam, że winowajcą był budyń z Lidla (albo z Biedronki) lub masło osełkowe bo nigdy wcześniej mi się to nie przytrafiło.
Oselka to nie masło tylko tłuszcz roślinny…
Ja do gorącego, ugotowanego budyniu dodaję całą margarynę i 3 łyżki żelatyny. Natychmiast miksuję i jak ostygnie i zgęstnieje kładę na ciasto. Zawsze jest pycha :)
Często je robię pychota na święta też zagosci u mnie na stole.
Spróbujcie słodkie herbatniki zamienić na słone krakersy. To dopiero niebo w gębie!
Pychotka!!
Pyszne. Potwierdzam
fajnie jest też dać na ubitą śmietanę jeszcze jedną warstwę herbatników i potem masę kajmakową. Słonecznik uprażyć na maśle z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na masę kajmakową. Słonecznik mu być ciepły żeby przykleił się do masy kajmakowej .
Jeżeli śmietana nie ubije się zbyt dobrze to dodać trochę żelatyny żeby kolejna warstwa herbatników dobrze się trzymała.
Pyszne. Ja na gore dodaje starte orzechy. Ubita smietane mieszam z mascarpone :)
Chyba na Sylwkowa domowke się pokusze i przygotuję ;-)
Moja teściowa takie robi..uwielbiam
Mniam
Robiłam,pyszne,tylko zamiast słonecznika płatki migdałów ;-)
Ooooo boszszsze Justa, czy Ty to widzisz mmmmmniam! Aż kapie mi ślina na telefon!
Robię na każdą uroczystość w domu ❤ ale tę wersję klasyczną bez pestek
Wygląda smakowicie
Robiłam, faktycznie jest pyszne :)
Moje ulubione! :)
Robilam … owszem smaczne ;)
Wygląda jak królewska porcja deseru
Jest pyszne :) chociaż ja zmodyfikowałam przepis i robię to ciasto z biszkoptem :)
Mam kilka pytan :) Czy maslo ma byc z lodowki czy w temperaturze pokojowej ? I smietana kremowka musi byc mocno schlodzona,dobrze pamietam ? :) masełko 60g to malutko,jakies 2 lyzki prawda ? I czy masa budyniowa faktycznie nie bedzie nam wyplywac ? Z gory dziekuje za odpowiedz :) pozdrawiam
Masło w pokojowej – inaczej ciężko by je było ubić ;) Do budyniu daję o 100ml mleka mniej niż zaleca producent na opakowaniu i pozwalam mu się gotować przez 2-3 minuty (ma bąbelkować), więc masa nie jest za rzadka (ale też nie super zbita – dla mnie taka w sam raz ;) )
Śmietana mocno schłodzona, ubita na sztywno.
Pozdrawiam :)
Wygląda bardzo apetycznie chętnie wypróbuję ten przepis
Wygląda bardzo smakowicie ;-)
Rewelacja !! :)
to ciasto to 3bit tylko posypany slonecznikiem
A co napisane jest we wstępie notki? ech.. czy tak ciężko przeczytać?
Mogę jedynie potwierdzić w tej chwili i wspomnieć jego smak.
Pyszności !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zrobiłam całą blaszki w sobotę wczoraj już nawet kasa nie było przepyszne ciasto dziękuję za przepis
Cieszę się :)
Robiłam, polecam jest pyszne :D :D
na biszkopcie pod galaretką z owocami… cudo dosłownie :D
A na biszkopcie, pod galaretką z owocami jest niezapomniane :)
Ja zawsze do szkoły dzieciom takie na uroczystości robię;-)
wygląda obłędnie, aż mam ślinotok
Polecam! Rewelacyjne jest to ciasto :)
Podobne do tego jakie robimy w cukierni w ktorej pracuje :)
ooo muszę spróbować ;D uwielbiam słonecznik <3
ciekawe jakby ciasto smakowało na słonych krakersach albo z posypką słonecznikową lub orzechową taką w karmelu słodko-słonym ?! hmmm ale fantazjuję ;p
pozdrawiam ;)
Pewnie równie pysznie ;D aż sama zaczęłam fantazjować hehe
Uwielbiam je :) robiłam na swoje urodziny i tak szczerze nic mi nie zostało na drugi dzień :DD
Jest mega! Wszyscy się zjadają ;-)
Robiłam takie, pyszota :)
Wyglada tak apetycznie :-)
Can you make one for me Mrs babs
Ile zrobić, żeby spróbować? Zrobiłam dużą blachę i co? Musze blachę umyć! A wyszłam tylko na zakupy! Rodzinka miała “gosci” hahaha chyba przeciag w lodówce. Jak smakowało nie powiem wiec bo zwyczajnie nie wiem, musiałam obyć się smakiem. Jednak za przepis dziękuję. Jak dam eksmisje z domu rodzince to zrobię i może wtedy będzie mi dane
Haha, to się uśmiałam :D A rodzince chyba smakowało? :D
No musialo, bo nie moglo inaczej!!! Dzieki za przepis jeszcze raz.
Ps: dzis zrobilam znowu. Zdolowalam w lodowce a jutro moi ida na grzyby. Do mnie ma wpasc kolezanka wiec moze tym razem Oni obeda sie smakiem? :D Pozdrawiam
Smacznego w takim razie życzę :)) Pozdrawiam! :*
Dodałam do ulubionych i muszę zrobic bo nie wygląda na skomplikowane :) Jeśli budyń jest z cukrem to dodac również 3 łyżki cukru ??
Nie :) to wtedy trzeba posmakować, żeby nie przesłodzić ;)
Ja dostałam kiedyś od siostry przepis na orzechowiec z brzoskwiniami .Tak pysznego ciasta jeszcze nie jadłam krem rozpływa sie w ustach ale jakoś nie miałam kiedy go upiec aby znalazł się na moim blogu zapewne zrobię go dopiero na święta.Jak znajdę chwilkę napiszę. Ci przepis ;)naprawde rewelacyjny jest:)
Ja zamiast herbatnikow piekę biszkopt :) ciasto jest pyszne ;)
Teraz brzmi jeszcze bardziej kusząco :)
Jezu kochany, to ciasto mnie rozłożyło na łopatki, jest cudnasnie pyszne. Nie spodziewałam się, że coś tak prostego będzie tak pyszne. Wypas!!!!
Dziękuję pięknie za miłe słowa :) Bardzo się cieszę, że smakowało :)
Aż ślinka cieknie na widok :-)
musze tez poczynic produkcje
Muszę w końcu poczynić produkcję ;-)
Czuję jak od samego patrzenia mam ślinotok
Jesli sie nie ma masy krowkowej można rozpuścić krowki
może 3bita wykończyć słonecznikiem??
Tak jak pisalam we wstępie przepisu – właśnie na podstawie 3bita stworzyłam to ciacho ;)
świetnie wygląda i do tego proste bez pieczenia:)
Oooo trza będzie wypróbować :D
Bardzo pyszne jadłam u koleżankia na jaką blaszkę Pani robi na małą czy duża?
20x20cm
Zajebiste ciacho!
O kuziwa ale bym ze……….a pychotka mniam
Pyszne jadłam takie same kupione w cukierni.Teraz trzeba zrobić samemu :D
Mniaaam :)
wygląda bardzo smakowicie:)
do kawki chętnie poproszę :)
Poproszę kawałek ;)
bardzo dobre robilam
Jest mega łatwe i mega dobre!
Wygląda na pyszne
Czy to jest przepis na ta standardowa blacblachę.
Nie, 20 x 20 cm
Sis robila na święta pyszne jest-;)
Pomocy! Czy można uratować ciasto jeśli budyń z niego wypływa? Włożyłam ciasto do zamrażarki ale nie wiem czy to coś pomoże
A czy przed nałożeniem budyniu na ciasto masa też była luźniejsza? Nie zwarzyło się czasem masło podczas ubijania? Albo dodała Pani słabo wystudzony budyń do masła?
Robiłam to ciacho wg przepisu.Wyszło idealnie,jest przepyszne,bardzo słodkie.Najlepiej smakuje na drugi dzień,choć ciężko żeby tyle przetrwało;).Polecam i dziękuję za przepis;)
Dziękuję za miłe słowa :)
Dawaj, nie gadaj :P
pyszności :)
zrobiłam i jest świetne. :3
a zdjęcie się znajdzie? :)) Cieszę się,ze smakuje :))
nie wiem, czy zdążę zrobić, bo znika błyskawicznie. :D
to jakby się udało, to będę wdzięczna :)) Ale na siłe nikomu nie wyrywaj ciasta z rąk :P
Czekaj dzisiaj na zdjątko ale nie z tego przepisu ;-) ps. ciasto Pani Ali wyglada smakowicie.
To czekam z niecierpliwością ;*
Zrobiłam wczoraj, wyszło super i z tym słonecznikiem pycha!!!!Polecam!
Cieszę się, że smakowało :)
Robiłam :) pychaa :)
pyszności!! :)
no nie mogę czytać tych Waszych przepisów-po raz kolejny dieta od następnego tygodnia! <3
Ze mnie cukiernik jak z koziej d….traba wiec powiedzcie mi czy jak chce na dużą blachę to podwójna porcja czy 1,5? Kiedyś coś robiłam też z przepisu na małą blachę dużą porcję i wszystko x2 i wyszło masakrycznie
Wystarczy wzór na pole prostokąta :)) Zależy jaką masz blaszkę ;) Ja robiłam w blaszce o wymiarach 20cmx20cm :) więc P=a*b=20*20=400cm2
Jeśli użyjesz blaszki 40cm x 20 cm , to odpowiednio wychodzi P=40*20=800cm2
czyli 400 vs 800 i z tego wynika,że potrzebujesz 2 razy więcej składników ;)
Jeśli będziesz miała blaszkę 30 x 20 cm, to wychodzi p=30*20=600cm2 … czyli 600/400= 1,5 – będziesz potrzebowała 1,5razy więcej składników :)
Mam nadzieję, że wyjaśniłam w miarę logicznie :D Pozdrawiam!
Miło mi będzie jeśli podeślesz fotkę ciacha na maila: kontakt@kulinarneprzeboje.pl ;)
Jejku nigdy nie pomyślałam żeby tak to wyliczyć :) dziękuję Ci bardzo
Cieszę się , że mogłam pomóc :)
Nie kuś tą pianką na mleku :P
Mmm, wygląda fantastycznie :)
Super ;) lubie takie bez pieczenia
Wygląda obłędnie :)
Moje ulubione ;)
Umarłam z rozkoszy ♥
To się cieszę, że Ci smakowało <3
Niebo na talerzu :-)
Dokładnie ;)
Wyglada smakowicie mniam
I czy kajmak moze byc
Kajmak może być :) jest podobny w smaku chociaż trochę gęstszy
Oj pieknie wyglada
Fantastycznie wygląda :)
Wspaniałe ciasto, uwielbiam smak słonecznika w takich ciasta.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ale mi ślinka cieknie! Zjadłabym chyba pół blachy od razu :-)))
Właśnie pół blachy już nie ma :P bo niestety mała jest i szybko znika :))