Ciasto Biały Lion – to ‘biała’ wersja ciasta Lion bez pieczenia, na które przepis znajdziecie tutaj: Ciasto Lion – przepis. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Co do orzeszków, do posypania ciasta, polecam przed posypaniem posmakować ich, czy nie są zbyt mocno przesolone – i ewentualnie przetrzeć je ściereczką, by pozbyć się nadmiaru soli.
Ciasto Biały Lion – Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50g białej czekolady startej na tarce
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 2 żołtka
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
Składniki na poncz:
- 100ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej (najlepiej z Gostynia)
- 50 g ryżu preparowanego
- ok. 100g orzeszków ziemnych solonych
- 2 białe batoniki Lion (opcjonalnie)
Ciasto Biały Lion – Wykonanie:
- Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już dość sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane obie mąki. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać startą, białą czekoladę i ponownie wymieszać łyżką.
- Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na biszkopt, wyrównać wierzch. Wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160st.C przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.
- Masa budyniowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń przykryć i wystudzić.
- Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.
- Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym.
- Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (wymieszane ze sobą: 100ml wody +2 łyżki soku z cytryny +1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową z ryżem. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (również nasączonym ponczem) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Opcjonalnie wierzch ciasta można również ozdobić pokrojonymi batonikami Lion w białej czekoladzie. Smacznego :)
Zapowiada się smakowicie :)
Oryginalnie się prezentuje w białej wersji :)